Nestlé-ov put do nulte stope emisije stakleničkih plinova

0
258
Milan Dukić: Nestlé se obavezao da će do 2025. koristiti samo obnovljive izvore energije

Na centralnom trgovačkom događaju u BiH, osmom FMCG-u Retail Summitu, koji se održao danas u Sarajevu u hotelu Hills, o cirkularnom modelu poslovanja i Nestlé putu do nulte stope emisije stakleničkih plinova, govorio je Milan Dukić, director prodaje Nestlé Adriatic u BiH.
Podsjetio je na činjenicu da je zaštita prirodnih resursa postala imperativ, a budućnost poslovanja u 21. stoljeću podrazumijeva modifikaciju i zamjenu standardnog poslovnog modela – cirkularnim.
“Implementacija cirkularnog modela poslovanja u segmentima pakovanja, logistike, proizvodnje, kao i upravljanja otpadom i viškom hrane dala nam je šansu da napravimo konkretne korake ka zdravijoj budućnosti. Do sada je već 86% pakovanja Nestlé proizvoda u potpunosti reciklirano, a naš globalni cilj je da do 2025. godine taj broj bude 100%”, kazao je Milan Dukić, pojašnjavajući Nestlé-ovu globalnu ‘Zero NetRoadmap’ u okviru koje je poznati brend Smarties uveo novu papirnu ambalažu, čijom će reciklažom Nestlé godišnje smanjiti produkciju oko 250 miliona plastičnih pakovanja u svijetu.
Uz to, ova kompanija se obavezala da će do 2025. godine koristiti samo obnovljive izvore energije. Da bi to postigli, prilagodili su i način rada tvornica generalno, a jedan od značajnijih uspjeha u regionu jeste postizanje ‘Zero waste to landfil’ modela u Nestlé tvornici u Surčinu.
“Sav otpad koji nastane u fabrici podliježe reciklaži ili se dalje koristi za proizvodnju eko-izolacionih ploča, biogoriva i različitih vrsta đubriva, koji se ponovo koriste. Fabrika koristi 100% zelenu energiju iz hidroelektrana, a može se pohvaliti i najmodernijim postrojenjem za preradu otpadnih voda, koje dnevno prečisti čak 65.000 litara vode”, objasnio je Dukić značaj postojanja zelene tvornice u Surčinu.
Ova tvornica posjeduje Halal certifikaciju, a nedavno je završena i prva faze radova na drugoj Nestlé tvornici u Surčinu, u kojoj će se proizvoditi asortimanska linija proizvoda na biljnoj bazi, čiji je ugljični otisak 80 puta manji od onog kojeg stvara proizvodnja asortimana životinjskog porijekla.