Njemačka: Uhapšen Audijev šef Rupert Stadler

0
891
Rupert Stadler

Izvršni direktor Audija Rupert Stadler uhapšen je danas zbog skandala oko manipulacije vrijednostima ispušnih gasova na dizel motorima unutar Volkswagen koncerna, kojem pripada i Audi, javljaju svjetski mediji.
Predstavnik Volkswagena za medije, kompanije u čijem Upravnom odboru sjedi i Stadler, potvrdio je hapšenje i dodao da Stadler čeka saslušanje na kojem će biti odlučeno joće li biti zadržan u pritvoru.
Tužioci navode da su djelovali zbog opasnosti da bi Stadler mogao pokušati da prikrije dokaze.
Stadler je na čelu Audija od 2007. godine. Krajem prošlog mjeseca istražioci u Njemačkoj su pretresli nekretnine Stadlera kako bi došli do dokaza, a pretres je izvršen i u stanu još jednog Audijevog menadžera.
Podsjetimo, afera ‘Dieselgate’ je otkrivena još 2015. godine, kada je Volkswagen priznao da je gotovo 600.000 njihovih automobila koje su prodali u SAD-u imalo softver koji je lažirao rezultate testova za emisiju štetnih gasova.
Audi je prošlog mjeseca priznao da je 60.000 njihovih modela Audija A6 i A7 sa dizel motorima imalo problema sa softverom za emisije štetnih gasova. Procjenjuje se da je ova afera Volkswagen koštala oko 30 milijardi dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here