Njemački regulator traži od banaka dodatne rezerve za pokriće rizika

0
818
Iz BaFina navode da će banke morati uspostaviti zaštitne mehanizme u roku od 12 mjeseci, počev od 1. jula

Njemački bankarski regulator traži od banaka da povećaju rezervacije za ukupno 5,3 milijarde eura za pokriće rizika povezanih s napuhanim cijenama nekretnina na domaćem tržištu i s usporavanjem ekonomije.
Zahtjev za povećanjem kapitalnih rezervi uputio je Odbor za finansijsku stabilnost kojeg čine dužnosnici supervizora bankarskog sektora BaFina, ministarstva finansija i centralne banke Bundesbank.
Po riječima Felixa Hufelda, predsjednika BaFina, banke će morati uspostaviti protuciklične zaštitne mehanizme u roku od 12 mjeseci, počevši od 1. jula.
Taj korak tek je preventivna mjera budući da regulatori ne vide konkretne naznake akutnih rizika po finansijsku stabilnost, izjavio je zamjenik ministra finansija Joerg Kukies na pres-konferenciji.
Finansijski regulator time reagira na rast kreditiranja u Njemačkoj u posljednje vrijeme koji je nadmašio rast ekonomskih aktivnosti u cjelini. Rezervacijama se želi spriječiti da banke oštro počnu smanjivati kreditne plasmane u vrijeme krize, dodatno je tako pogoršavajući.
Potpredsjednica Bundesbank Claudia Buch istaknula je nekoliko potencijalnih rizika, uključujući neuređen izlazak Britanije iz EU-a bez sporazuma o budućim odnosima, pregrijavanje tržišta nekretnina i prenapuhanu vrijednost kolaterala, prenosi Hina.
Kritičari smatraju da je Njemačka zakasnila s tim potezom budući da je ekonomija prošle godine za dlaku izbjeglo recesiju, a u 2019. bilježi blagi rast. Budu li aktivnosti rasle i u cijeloj 2019., bit će to deseta uzastopna godina povećanja njemačkog BDP-a.
Banke su oštro kritizirale zahtjev regulatora budući da im dobit u posljednje vrijeme prigušuju niske kamantne stope.
Iz udruženja Deutsche Kreditwirtschaft (DK), koje okuplja njemačke udruge banaka, kažu da se trenutno ne naziru ozbiljni rizici po finasijsku stabilnost te da su njemačke banke prošle provjere, bazirane na simuliranim situacijama neočekivane ekonomske krize, praćene učestalim problemima s naplatom potraživanja po kreditima.