Novalić: Brčko distrikt je svjetionik svima u BiH

0
278
Premijer Novalić na obilježavanju Dana Brčko distrikta BiH

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić boravio je danas u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine, gdje je prisustvovao svečanoj akademiji upriličenoj povodom 22. godišnjice Brčko distrikta. Tom prilikom je istakao da je Brčko distrikt primjer multikulturalnosti, multietničnosti i multikonfesionalnosti.
“Brčko distrikt može biti svjetionik svim ostalim u BiH. U Brčkom je mnogo više stvari koje povezuju građane od onih koje ih dijele. S druge strane Brčko je multimodalna, transportna tačka i kao takva je najveća u BiH, jer ima četiri varijante transporta koje svima trebaju – riječni, gasni, cestovni i željeznički. Federacija je već potpisala ugovor oko projektovanja autoceste, vrijedan 7,5 miliona KM, projektuje gasnu interkonekciju prema Županji i u ovogodišnjem prijedlogu budžeta, koji treba da bude usvojen sljedeće sedmice, planirana su sredstva za početak aktivnosti oko elektrifikacije pruge od Doboja preko Tuzle do Brčkog. Dakle, unatoč svim teškoćama koje je Brčko distrikt prevazilazio u zadnjih deset godina, mislimo da najbolje vrijeme za Brčko distrikt tek dolazi. U tom smislu Vlada FBiH sigurno će biti dio rješenja”, poručio je Novalić.

Delegacija Vlade FBiH prisustvovala je Svečanoj akademiji u Brčko distriktu

Na obilježavanju Dana Brčko distrikta BiH, u delegaciji Vlade FBiH uz premijera Novalića, bili su i pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo i koordinator Vlade FBiH za Brčko distrikt BiH Alija Osmanbašić.