Obustavljena privatizacija Croatia Airlinesa zbog koronavirusa

0
918
Prihodi Croatia Airlinesa u prvom kvartalu smanjeni za 54,4%, na 15,1 milion eura

Proces privatizacije Croatia Airlinesa i pronalazak strateškog partnera obustavljen je do daljnjeg zbog uticaja koronavirusa na avio industriju.
Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Hrvatske saopćili su da je međuagencijski odbor za privatizaciju odlučio promijeniti dinamiku cijelog procesa obustavljajući ga do daljnjeg zbog rizika i nepovoljnih okolnosti. Hrvatska vlada prethodno je postavila rok (juni 2020.) za privatizaciju ili dokapitalizaciju aviokompanije, koja je lani zabilježila gubitak od 10,7 miliona eura.
Inače, najveća grčka aviokompanija Aegean i španski regionalni avioprevoznik Air Nostrum iskazale su interes za sticanjem dionica Croatia Airlinesa.
Krajem prošle godine hrvatska vlada je dodijelila pomoć od 33,7 miliona eura Croatia Airlinesu u pokušaju stvaranja povoljnih uvjeta za njegovu prodaju. Ulivanje kapitala od tada je pretvoreno u zajam dioničara. Grejs period zajma postavljen je na dvije godine s fiksnom godišnjom kamatnom stopom od 2%. Teret otplate kredita trebao je pasti na novog vlasnika Croatia Airlinesa. Međutim, to je sada dovedeno u pitanje zbog obustave procesa privatizacije, piše portal EX-Yu aviation.
Croatia Airlines je saopćio kako trenutno bilježi pad broja rezervacija od 17% zbog strahova povezanih s koronavirusom.
Avio industrija suočena je s najgorim padom od finansijske krize 2008. kao posljedice koronavirusa. Međunarodno udruženje za zračni promet (IATA) predviđa pad prihoda od putnika na 113 milijardi američkih dolara.