Obustavljena privatizacija Croatia Airlinesa zbog koronavirusa

0
589
Prihodi Croatia Airlinesa u prvom kvartalu smanjeni za 54,4%, na 15,1 milion eura

Proces privatizacije Croatia Airlinesa i pronalazak strateškog partnera obustavljen je do daljnjeg zbog uticaja koronavirusa na avio industriju.
Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Hrvatske saopćili su da je međuagencijski odbor za privatizaciju odlučio promijeniti dinamiku cijelog procesa obustavljajući ga do daljnjeg zbog rizika i nepovoljnih okolnosti. Hrvatska vlada prethodno je postavila rok (juni 2020.) za privatizaciju ili dokapitalizaciju aviokompanije, koja je lani zabilježila gubitak od 10,7 miliona eura.
Inače, najveća grčka aviokompanija Aegean i španski regionalni avioprevoznik Air Nostrum iskazale su interes za sticanjem dionica Croatia Airlinesa.
Krajem prošle godine hrvatska vlada je dodijelila pomoć od 33,7 miliona eura Croatia Airlinesu u pokušaju stvaranja povoljnih uvjeta za njegovu prodaju. Ulivanje kapitala od tada je pretvoreno u zajam dioničara. Grejs period zajma postavljen je na dvije godine s fiksnom godišnjom kamatnom stopom od 2%. Teret otplate kredita trebao je pasti na novog vlasnika Croatia Airlinesa. Međutim, to je sada dovedeno u pitanje zbog obustave procesa privatizacije, piše portal EX-Yu aviation.
Croatia Airlines je saopćio kako trenutno bilježi pad broja rezervacija od 17% zbog strahova povezanih s koronavirusom.
Avio industrija suočena je s najgorim padom od finansijske krize 2008. kao posljedice koronavirusa. Međunarodno udruženje za zračni promet (IATA) predviđa pad prihoda od putnika na 113 milijardi američkih dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here