Kako zaustaviti poskupljenja: Vlada FBiH propisala ograničenje marži, (vele)trgovci to ne žele provesti!?

0
368
U trgovini prehrambenim proizvodima ostvaren je rast prometa u iznosu od 4,6%

Odluke o propisivanju mjera neposredne kontole cijena koje je Vlada Federacije BiH usvojila na jučerašnjoj sjednici stupaju na snagu u subotu, 3. aprila.
Riječ je o Odluci o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode utvrđivanjem maksimalne marže, kao i Odluci kojom je za naftne derivate utvrđena maksimalna visina marži u trgovini (kalkulativna cijene).
Ove odluke objavljene su danas u Službenim novinama Federacije BiH (broj: 26/21), a stupaju na snagu 3. aprila 2021. godine.
Kao mjeru neposredne kontrole cijena Vlada FBiH je za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode propisala utvrđivanje maksimalne visine marži u trgovini.
Shodno tome, pravne i fizičke osobe obavezne su utvrditi i primjenjivati marže tako da u veleprodaji ne prelaze maksimalnu visinu od 6% i u maloprodaji maksimalnu visinu od 8% na nabavnu cijenu.
Ova obaveza odnosi se na sve vrste brašna i hljeba, peciva i druge pekarski proizvodi od brašna žitarica, aktivni kvasac, mlijeko i mliječne prerađevine, jaja i proizvode od jaja, šećer, čaj, začine, so za ljudsku ishranu, rižu, tjesteninu, biljne i životinjske masnoće, sve vrste svježeg mesa, ribe i njihove prerađevine, sirće, mesne i riblje konzerve, jestivo ulje, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, prerađenu hranu na bazi žitarica i hranu za dojenčad i malu djecu, dodatke ishrani, dijetetske proizvode (uključujući proizvode bez glutena, te hranu za posebne medicinske potrebe.
Odlukom su obuhvaćeni i pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, higijenski ulošci, deterdženti za veš i za suđe, sapun, pasta za zube, toaletni papir, kao i sve vrste sjemenskog i sadnog materijala, sredstva za zaštitu zdravlјa bilјaka, stočna hrana i komponente za stočnu hranu i vještačko đubrivo.
Privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marže u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, onima koji obavljaju trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata.

UPFBiH: Cijene ne rastu zbog povećanja trgovačkih marži već zbog rasta cijena sirovina

Trgovci, veletrgovci i proizvođači: Nećemo provesti odluku o ograničenju marži, pokrenut ćemo sudski postupak protiv Vlade FBiH

Udruženje poslodavaca FBiH smatra da je odluka o neposrednoj kontroli cijena za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode utvrđivanjem maksimalne marže koju je donijela Vlada FBiH, neustavna i neprovodiva sa štetnim posljedicama.
Iz UPFBiH traže hitno povlačenje ove odluke i upozoravaju na pogubne posljedice do kojih bi njeno provođenje dovelo ne samo u oblasti trgovine, nego i distribucije, ali i proizvodnje, naročito kod domaćih proizvođača hrane.
Na sastanku kojeg organiziralo UPFBiH, a kojem su prisustvovali predstavnici trgovaca, veletrgovaca i proizvođača jednoglasno je zaključeno da se Odluka Vlade FBiH neće provoditi i da će se pokrenuti sudski postupci u cilju poništavanja Odluke, ali i protiv osoba u Vladi FBiH odgovornih za njeno donošenje.
U obrazloženju navode da ta odluka neće biti provedena ‘u znak poštovanja prema kupcima, jer bi njeno provođenje nesumnjivo dovelo do nestašice značajnog broja artikala u trgovačkim radnjama, gašenja značajnog broja radnih mjesta, zatvaranja trgovačkih radnji, a imalo bi negativan uticaj i na BDP te značajan pad priliva sredstava po osnovu uplate PDV-a’.
Dodaju i da je ta odluka neustavna i nezakonita, jer nisu ispoštovane važeće zakonske odredbe. Pojašnjavaju da su nadležni organi u vršenju kontrole cijena, prije donošenja Odluke, a shodno članu 3. Zakona o kontroli cijena, morali poduzeti mjere ekonomske politike kojima se utiče na odnos ponude i potražnje, utvrditi zaštitne cijene (garantirane i minimalno – otkupne) pojedinih poljoprivrednih proizvoda u skladu sa aktima Parlamenta FBiH.
Dodaju i da rast cijena na tržištu nije rezultat povećanja trgovačkih marži već isključivo rasta cijena sirovina globalno, uslovljeno trenutnim okolnostima, a što za rezultat ima povećanje nabavne vrijednosti proizvoda. Pa je tako cijena tone pšenice prije pandemije iznosila od 150 do 170 eura, dok je danas cijena značajno veća te iznosi od 220 do 240 eura po toni.
Iz UPFBiH zahtijevaju hitan sastanak sa premijerom FBiH i resornim ministrom kako bi se pronašlo rješenje koje će biti ustavno, zakonito i provodivo, saopćeno je iz UPFBiH.