Otvoren sajam Energa: Sarajevo u naredna tri dana energetski centar regije

0
733
Svečanost otvaranja sajma Energa koji je okupio 120 izlagača iz 11 zemalja svijeta

Nakon što su na današnjoj ceremoniji otvaranja vrpcu presjekli Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Edita Đapo, ministrica okoliša i turizma u Vladi FBiH, Adem Zolj, premijer Kantona Sarajevo, Haldun Koç, ambasador Republike Turske u BiH i Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH, danas je u Sarajevu otvorena 8. Energa, međunarodni sajam energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije koji je okupio 120 izlagača iz 11 zemalja i 200 učesnika konferencijskog dijela programa.
Na otvaranju sajma u Centru Skenderija ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, istakao je regionalne dimenzije ovog događaja koji godinama daje doprinos u razvoju energetskog sektora. Ovaj sektor, prema Šarovićevom mišljenju pravi pomake, ali nedovoljne.
“Usvojeno je nekoliko bitnih dokumenata u ovom sektoru, ali energetska strategija i zakon o regulatoru električne energije i gasa nisu. Nadam se da će ove godine barem jedna od ove dvije stvari biti dogovorena“, kazao je ministar Šarović.
Na ceremoniji otvaranja govorili su i Edita Đapo, ministrica okoliša i turizma u Vladi FBiH, Melvin Asin, šef Kooperacija u Delegaciji EU u BiH, Muharem Šabić, ministar privrede u Vladi Kantona Sarajevo, Haldun Koç, ambasador Republike Turske u BiH, Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH i Mirsad Đonlagić, predsjednik Inicijativnog odbora Projekta ‘Energa’.
Danas je zvanično potpisan i ugovor o bilateralnoj saradnji između IZFAS-a, Tuzlanskog sajma i Privredne komore FBiH, kojim je definisan partnerski odnos Međunarodnog sajma energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije ‘Energa’ i Međunarodnog sajma rudarstva, prirodnih resursa i tehnologije ‘Minex’ koji se održava u Izmiru (Turska).

U konferencijskom dijelu programa organizovani su paneli i sesije

U okviru prvog sajamskog dana sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA prvi put je implementirala poslovne susrete ‘Energa B2B 2018’ u saradnji sa Evropskom poduzetničkom mrežom u Bosni i Hercegovini (EEN), uz podršku Privredne komore FBiH, Fondacije za razvoj odnosa BiH i Turske – BIGMEV, te brojnih međunarodnih organizacija i agencija za podršku poslovanju iz Evropske unije i regije.
Cilj ovih poslovnih susreta je konkretan – pronalazak internacionalnih poslovnih partnera na sajmu, a registrovano je 86 učesnika i zakazano više od 100 sastanaka.
U konferencijskom dijelu programa organizovani su paneli i sesije koje su tretirale teme: Energetske i klimatske politike u BiH, Uspostavljanje organizovanog tržišta električne energije u BiH, Modularni sistemi daljinskog grijanja / hlađenja na bazi obnovljive energije i Sigurnost snabdijevanja gasom u BiH – Usklađivanje gasnog sektora sa III Energetskim paketom.
Ulaz na sajam je besplatan, uz neophodnu registraciju na www.energa.ba ili direktno na info pultu na ulazu u sajamski prostor. Radno vrijeme za posjetitelje je od 10 do 18 sati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here