Papa Franjo: Od 1. septembra sve investicije moraju ići preko Vatikanske banke

0
351
Veća uloga Vatikanske banke je ključna tačka u politici finansijske centralizacije

Papa Franja je donio uredbu kako bi eliminisao prostor za odugovlačenje vatikanskih službi s uvođenjem strože finansijske kontrole, postavljajući im rok za zatvaranje njihovih investicionih portfelja u stranim bankama, uključujući i one u Italiji.
Papa je izdao dokument nazvan ‘reskriptum’ (prerađeni tekst), stavljajući jasno do znanja da će navodi Reuters.
Veća uloga Vatikanske banke je ključna tačka u politici finansijske centralizacije objavljenoj prošlog mjeseca, koja svim vatikanskim odjeljenjima oduzima mogućnost da nezavisno i samostalno investiraju svoja sredstva.
Upravo takva praksa omogućila je Državnom sekretarijatu da direktno investira u jednu zgradu u Londonu koja je sada u središtu sudskog procesa zbog korupcije. Ovaj loš posao je koštao Vatikan gubitka od 140 miliona eura (139,17 miliona dolara). Svi optuženi su negirali da su počinili krivično djelo.
Ovaj papski dokument decidno naglašava da nema izuzetaka od pravila u vezi sa centralnom ulogom Vatikanske banke, čiji je zvaničan naziv Institut za verske poslove (IOR), što je predviđeno jednim članom novog vatikanskog ustava objavljenog 19. marta.
Vatikan je u julu donio novu sveobuhvatnu politiku o investicijama kako bi osigurao da one budu etičke, zelene, niskorizične, i da bi se izbjegle industrije oružja ili zdravstveni sektori koji uključuju abortus, kontracepciju ili embrionalne matične ćelije.
Ta politika nalaže vatikanskim odjeljenjima da zatvore investicione račune ili držanje akcija u stranim bankama, uključujući i račune i dionice u bankama u Italiji, i da ih prenesu na Vatikansku banku kako bi transakcije kontrolisalo odjeljenje pod nazivom Administracija Patrimonija Svete Stolice (APSA), prenosi Tanjug.
Papa je u današnjoj uredbi odredio rok do 1. oktobra za završetak transfera, napominjući da neka odjeljenja odugovlače da zatvore portfelje u stranim bankama.
Finansijska ulaganja Vatikana, isključujući nekretnine, procijenjena su na nešto manje od 2 milijarde eura.