Podrška digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća u FBiH

0
427
Steliana Nedera i Amir Zukić potpisali Sporazuma između UNDP-a i FMRPO-a

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić danas je u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu potpisao Sporazum s rezidentnom predstavnicom UNDP-a u BiH Stelianom Nederom.
Ovim sporazumom između Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta (FMRPO) i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) se inicira zajednička shema podrške digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća.
Sredstva, u ukupnom iznosu od 270.000 KM, za provedbu sheme poticaja, osigurali su UNDP kroz DigitalBIZ projekat i Vlada Federacije BiH.
“Naša želja da u teškim uslovima poslovanja koji su izazvani pandemijom pokušamo da podržimo sve one koji žele da slijede trendove digitalizacije, što je i uslov za uspješnu konkurentnost, nastup na stranim tržištima kao i otpornost na krize”, istakao je ministar Zukić.
Pojasnio je da pomoć ide u tri pravca, prije svega pomoć u usavršavanju procesa digitalizacije, obučavanje osoblja koje će upravljati ovim procesima, te stvaranje uslova za one koji nisu započeli s digitalizacijom, to i otpočnu. Naglasio je da visina pomoći iznosi do 20.000 KM po korisniku, sa 30 posto učešća. Zukić je dodao da će se odabir projekata vršiti na osnovu javnog poziva koji će objaviti FMRPO.
Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera kazala je da prema njihovom programu, ekonomski razvoj predstavlja prioritete.
“Želimo da taj ekonomski razvoj bude moderizovan, uključiv, zelen i digitalan. Uviđamo da diljem svijeta dolazi do velikih tehnoloških promjena, te da će sve industrije biti uspješnije ako prihvate digitalna rješenja u svom poslovanju”, istakla je Nedera i dodala da se želi pružitii podršku malim i srednjim preduzećima kako bi usvojila digitalna rješenja, čime bi povećali konkurentnost na tržištu i unaprijedili poziciju na međunarodnom tržištu.