Podrška Ministarstva privrede KS poslovnim i sajamskim aktivnostima: Za 24 projekta potpisani ugovori vrijedni 230.000 KM

0
243
Pravo na sufinansiranje kandidovanih projekata ostvarilo 14 udruženja i nevladinih organizacija i 10 kompanija

U Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo danas su potpisani ugovori s predstavnicima nevladinih organizacija, udruženja i kompanija koje su prošle javne pozive Ministarstva za organizacije poslovnih ili drugih sajamskih aktivnosti. Cilj ovih aktivnosti je promocija poslovnih subjekata s područja KS koji će direktno ili indirektno utjecati na razvoj privrede.
Tokom prethodna tri mjeseca Ministarstvo privrede je provelo četiri javna poziva za podršku organizacijama poslovnih i sajamskih aktivnosti. Putem ovih poziva 14 udruženja i nevladinih organizacija i 10 kompanija ostvarilo je pravo na sufinansiranje kandidovanih projekata, u ukupnom iznosu od 230.000 KM.
Ministar privrede KS Adnan Delić istakao je danas da je ovo način da se svima koji imaju dobre ideje i projekte izađe u susret, kako bi kroz promociju i umrežavanje poslovne zajednice i organizacija koje rade na promociji poslovne i privredne aktivnosti u Kantonu radili na jačanju ukupnog poslovnog ambijenta.
On je podsjetio prisutne da je Ministarstvo tokom prethodnog perioda podržalo sve velike sajmove, forume i poslovne događaje u Bosni i Hercegovini, te da se nada će se taj trend podrške nastaviti.
Organizatori poslovnih aktivnosti, predstavnici kompanija i organizacija izrazili su zahvalnost Ministarstvu na prepoznavanju važnosti podrške koja je od velikog značaja, posebno nakon dvije godine pandemije u kojima su sve aktivnosti otvorenog tipa bile potpuno obustavljene.
Među projektima koji su podržani su Sajam kafe i čokolade, festival gaming inudstrije ‘Loading’, sajam headhunter – lovaca na talente u outsourcing industriji, koji su posebno specifični zbog promocije i prepoznavanja novih inudstrija, zanimanja i djelatnosti digitalnog doba. Ove djelatnosti predstavljaju potencijal za zadržavanje mladih u BiH, što je jedan od prioriteta Vlade Kantona Sarajevo.