Regionalna online konferencija ‘Izazov izvoza – Moramo naprijed’ početkom septembra

0
508
Cilj konferencije je poručiti privrednicima regiona da unatoč ekonomskoj krizi moramo naprijed

I ove godine u okviru projekta ‘100 najvećih u BiH’, koji organizuju Poslovne novine iz Sarajeva u suorganizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH i LRC-a, uz generalnog pokrovitelja Euroexpress brza pošta, realizovaće treću po redu regionalnu panel konferenciju pod nazivom ‘Izazov izvoza – Moramo naprijed’.
S obzirom na aktuelnu situaciju u vezi sa pandemijom izazvanom koronavirusom, ovogodišnja konferencija će se održati online, 2. septembra u 14 sati putem Zoom aplikacije.
Svjedoci smo kako globalna ekonomija posrće pod teretom pandemije. Iz dana u dan dobivamo različite procjene razmjera ekonomske krize. Sada smo sigurni da više nije riječ o kratkoročnom padu ekonomija, a mnogi političari i analitičari širom svijeta upozoravaju da će se posljedice pandemije izazvane koronavirusom u ekonomiji osjećati dugoročno.
Upravo je zato cilj konferencije poručiti javnosti i privrednicima regiona da bez obzira na ekonomsku krizu koja je zadesila cijeli svijet ‘Moramo naprijed’.
S obzirom na periode zatvaranja granica i ekonomija, u vrijeme kada se svi okreću ka sebi, izvoznici su se našli pred brojnim izazovima. Hoćemo li nakon svega, uz nove nametnute mjere zaštite od koronavirusa, moći govoriti o jedinstvenom tržištu regiona koje se zagovaralo proteklih godina?
Zavisni smo ekonomski jedni od drugih i saradnja je pitanje opstanka svih nas. Na regionalnoj online konferenciji predstavnici Komorskog investicionog foruma zemalja Zapadnog Balkana i uspješni privrednici razmijenit će iskustva i primjere dobre prakse, kao i rješenja kako dalje.
Svoje učešće na panelu potvrdili su: dr. sc.Vjekoslav Vuković, potpredsjednik VTK BiH, Marko Čadež, predsjednik UO Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (KIF) i predsjednik Privredne komore Srbije, Safet Gerxhaliu, generalni sekretar Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana, Jadranka Kuljanin, direktorica LRC bonitetne agencije u BiH, Marinko Tomić, generalni direktor EuroExpress brza pošta iz Banja Luke, Nihad Unkić, direktor kompanije Herceg iz Srebrenika, Emil Kučković, direktor Poslovnih novina iz Sarajeva i član Uprave LRC Group. Učešće su najavili i drugi predstavnici privrede i KIF-a.
Zainteresovani za učešće na regionlanoj panel konferenciji mogu se prijaviti na linku: https://izazovizvoza.100najvecih.ba/.