Samsung pokreće ‘Indeks nevidljivog tereta’ kojim mjeri skriveno opterećenje kućnim poslovima

Kućni poslovi izazivaju veliku iscrpljenost kod Evropljana, koji provode 86% vremena razmišljajući o kućnim poslovima u poređenju sa vremenom koje provedu obavljajući ih

0
83
Indeks nevidljivog tereta otkriva skriveno opterećenje kućnim poslovima među Evropljanima

Novo istraživanje koje je sprovela kompanija Samsung Electronics otkriva da Evropljani provode 86% vremena razmišljajući o kućnim poslovima u poređenju sa vremenom koje provedu obavljajući ih. Ovo vrijeme – od fizičkog nemira do mentalne preopterećenosti prije nego što se počne sa obavljanjem bilo kog kućnog posla – manifestuje se kao ‘nevidljivi teret’ i utiče na to kako ljudi provode dragocjeno vrijeme kod kuće.
Ova studija, koja je obuhvatila preko 6000 ispitanika širom Evrope, otkriva da je prosječna osoba zadužena za najmanje sedam kućnih poslova, za koje joj je često potrebno preko 30 sati sedmično. Pošto to iznosi skoro isto koliko i posao sa punim radnim vremenom*, negativan uticaj na evropska domaćinstva je očigledan, pri čemu više od polovine ispitanika (51%) priznaje da je barem polovinu tog vremena pod stresom, a dvoje od pet (41%) redovno ima problema da se koncentriše na svakodnevne poslove. Uz krizu vezanu za porast troškova života, više od polovine (54%) ispitanika potvrđuje da energetski troškovi utiču na kućne poslove i čine ih stresnijim i težim.

Mo Godet

Istraživanje se odnosi na 15 najvažnijih kućnih poslova koji se redovno obavljaju, uključujući čišćenje kuće, nabavku namirnica i plaćanje komunalija. Svaki posao je rangiran po intenzitetu – na osnovu emocionalnih i fizičkih zahtjeva koje Evropljani pripisuju njihovom obavljanju. Studija je otkrila da, uprkos većoj dostupnosti napredne tehnologije pametnog doma i platformama kao što je SmartThings za upravljanje povezanim načinom života, Evropljani provode skoro isto vrijeme – a u nekim slučajevima i više – u mentalnoj pripremi za obavljanje redovnih kućnih poslova u poređenju sa vremenom koje utroše na njih.

Među primjerima su:
● Evropljani provode 92% vremena razmišljajući o kuhanju jela u odnosu na samo kuhanje.
● Evropljani provode 91% razmišljajući o kućnoj sigurnosti u odnosu na preduzimanje postupaka za sprečavanje prijetnji po dom.
● Evropljani provode 88% vremena razmišljajući o bacanju ili recikliranju smeća u odnosu na obavljanje samog posla.
Da bi poboljšao ravnotežu u evropskim domaćinstvima, Samsung je uveo Indeks nevidljivog tereta, razvijen u saradnji sa Moom Godetom, autorom bestselera i stručnjakom za sreću. Primjenom prve formule svoje vrste (nevidljivi teret = intenzitet x vrijeme x učestalost), ovaj indeks omogućava svima da izračunaju sopstveni nevidljivi teret ispitivanjem fizičkog tereta kućnih poslova za koje su zaduženi, kao i mentalno opterećenje povezano s tim.
Uz 90% ispitanika koji smatraju da bi njihovo domaćinstvo moglo da bude efikasnije i skoro polovinu (48%) otvorenu za potencijal tehnologije da smanji opterećenost kućnim poslovima, Indeks nevidljivog tereta korisnicima također nudi jednostavna SmartThings rješenja koja im pomažu da žive efikasnije i uštede vrijeme za najbitnije stvari.
Naprimjer, da bi pomogla da se smanje brige oko upravljanja i plaćanja komunalija, usluga SmartThings Energy vam omogućava da lako pratite energetsku potrošnju kućnih aparata i čak pratite ostale uređaje preko pametnih utičnica. Da biste više uštedjeli, možete da aktivirate AI Energy Mode i upravljate energetskom potrošnjom manjom od definisanog cilja. Da bi pomogla da se smanji opterećenost pranjem veša, aplikacija SmartThings vam omogućava da uključite pranje na daljinu i obavještava vas kad se ciklus završi, tako da, bez obzira gdje ste, možete da pokrenete ciklus i znate da će biti završen kad se vratite kući.
Istraživanje je sproveo FleishmanHillard TRUE Global Intelligence u partnerstvu sa Focaldatom u oktobru 2023, na uzorku od 6066 evropskih korisnika iz UK, Francuske, Njemačke, Španije, Italije i Poljske.
_____________________
*Na osnovu prosječnog radnog vremena za ljude između 20 i 64 godine starosti u Evropi, koje je iznosilo 37,5 sati nedjeljno 2022. godine, prema Eurostatu, zvaničnoj statističkoj agenciji EU.