Reforme i saradnju BiH i MMF-a nastaviti nakon formiranja vlasti

0
818
Ministar Bevanda razgovarao sa šefom Misije MMF-a za BiH Martinom Petrijem

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda ocijenio je na današnjem sastanku sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH Martinom Petrijem da je nužno nastaviti započete ekonomske reforme nakon formiranja vlasti. Sastanku je prisustvovao i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi.
Bevanda naglasio je da je u Ministarstvu finansija i trezora BiH okončan posao na izradi Nacrta budžeta institucija BiH unatoč izbornoj godini te će biti upućen u proceduru Vijeću ministara BiH.
“Prva godina nakon izbora je prilika za razvoj BiH, a to se odnosi i na suradnju s MMF-om. To je najpovoljnije razdoblje za donošenje kvalitetnih i reformskih odluka“, kazao je ministar Bevanda.
Tokom razgovora naglašeno je da je Fiskalno vijeće usvojilo Globalni fiskalni okvir kojim se za 16 miliona KM povećava budžet institucija BiH u idućoj godini, ali da su zahvatanja od indirektnih poreza ostala ista, odnosno 750 miliona KM.
Sagovornici su se složili da razgovore o budućoj saradnji između institucija BiH i MMF-a treba nastaviti nakon formiranja vlasti.
Do sada su u okviru proširenog aranžmana između BiH i MMF-a na račune entiteta uplaćene dvije tranše od oko 150 miliona KM po tranši, a vrijednost kreditnog programa je oko 1,1 milijardu KM.