Sarajevo: Najavljena izgradnja tramvajske pruge od Nedžarića do Dobrinje

0
236
Izgradnjom tramvajske pruge Sarajevo će dobiti najbrži prevoz od Dobrinje prema Ilidži i Centru

Stručnjaci koji su radili na izradi studije izvodljivosti izgradnje nove tramvajske pruge od Nedžarića do Dobrinje prezentovali su danas predstavnicima Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo sve pojedinosti i rezultate studije.
Na osnovu prezentovane studije izvodljivosti, ministar Šteta je najavio izgradnju nove tramvajske pruge u Sarajevu, od Nedžarića do Dobrinje.
“Trenutno oko 40 hiljada ljudi živi u ovom dijelu grada i ovaj projekt će značajno poboljšati svakodnevnicu svima. Krenut ćemo u pregovore za izgradnju tramvajske pruge do Dobrinje, na osnovu izrađene studije, jer je jasno da će se realizacijom ovog projekta dobiti pouzdanija i kvalitetnija usluga javnog prevoza, smanjiti vrijeme putovanja i unaprijediti postojeće stanje. Izgradnjom tramvajske pruge dobit ćemo najbrži prevoz i najkraću saobraćajnicu od Dobrinje prema Ilidži i Centru“, istakao je ministar Šteta.

Na osnovu prezentovane studije izvodljivosti, ministar Šteta najavio izgradnju pruge do Dobrinje

Ekonomska opravdanost u realnim okvirima i značajni aspekti zaštite okoliša jedni su od osnovnih pokazatelja studije. Analiziran je i broj stanovnika, kao i potražnja za uslugama javnog prevoza u ovom području, koji pokazuju rastući trend.
Izrada studije i konsultantski pregovori za izgradnju pruge od Željezničke stanice do Šipa još uvijek su u toku.