Softić: Ekonomski rast od 3% nije dovoljan za poboljšanje životnog standarda u BiH

0
983
Guverner Softić: Centralna banka BiH ostvarila najveću dobit u svojoj historiji

Ekonomski rast Bosne i Hercegovine u ovoj godini biće kao i prethodnih, oko tri posto, ističe guverner Centralne banke BiH dr Senad Softić.
Taj ekonomski rast, smatra guverner, za državu sa aspiracijama ulaska u Evropsku unije, nije toliko impresivan da bi rezultirao osjetnim poboljšanjem životnog standarda.
Guverner CBBiH navodi da su tokom prošle, ali i ranijih godina, stvoreni preduslovi za rast ekonomske aktivnosti u 2019. godini. U prošloj godini sprovedene su neophodne reforme, omogućen je izvoz nove robe na tržište EU, ali i na druga tržišta i stvoreni uslovi za nastavak infrastrukturnih investicija, prenosi agencija Srna.
Softić napominje da je ekonomija BiH u trećem kvartalu 2018., prema prvim preliminarnim procjenama Agencije za statistiku, ostvarila ekonomski rast od 3,2 posto u odnosu na isti period 2017. godine, te rast od 0,5 posto u odnosu na prethodni kvartal.
“Posmatrajući bruto društveni proizvod (BDP) prema ključnim kategorijama, najveći doprinos rastu ekonomije BiH u trećem kvartalu došao je od trgovine na veliko i malo, koja je porasla za devet posto i čini više od 50% ukupnog ekonomskog rasta. S druge strane, prerađivačka industrija zabilježila je pad, čime je rast ukupne ekonomije oslabljen”, ističe Softić.
Guverner navodi da je ukupna zaduženost BiH oko 11 milijardi KM, te da je za ovu godinu planirana otplata spoljnog duga u iznosu od oko 826 miliona KM. Na Federaciju BiH se odnosi 527 miliona KM, Republiku Srpsku 281 milion KM, Brčko distrikt deset miliona KM, a na institucije BiH osam miliona KM.