Svaki peti Porsche star do 5 godina ima lažiranu kilometražu u Hrvatskoj

0
206
Najčešće vraćenu kilometražu u Hrvatskoj imaju modeli Porschea

Novo istraživanje analitičara podataka u carVerticalu otkrilo je zabrinjavajući trend u Hrvatskoj. Naime, 6,8% svih automobila do pet godina starosti provjerenih na carVerticalu u Hrvatskoj ima namještenu kilometražu.
Kako se istraživanju navodi, u Hrvatskoj je vraćanje kilometraže najčešće kod Porsche vozila koja su imala samo jednog vlasnika – 20,5% svih modela do pet godina starosti imalo je vraćenu kilometražu. Za njima ne zaostaju ni Opel (11,6%), BMW (9,1%), Renault (9%) i Dacia (8,7%).
Prema podacima carVerticala, prosječni automobil u Hrvatskoj nakon jedne godine korištenja ima 35.039 km, 74.189 km nakon tri godine te dobrih 106.208 km nakon pet godina.
No, zašto dolazi do ove prevare? Prema stručnjaku za automobile Matas Buzelis, neki kupci novih auta pri kupovini vozila suglasni su da neće prijeći određenu kilometražu kako bi dobili bolje uvjete financiranja ili manje mjesečne rate. Međutim, vozači s lošim namjerama obično ignoriraju te dogovore i jednostavno smanje očitanje na brojaču kilometara kako bi izgledalo da su se pridržavali dogovorenih pravila, kaže Buzelis.
Koje su opasnosti od toga? Procjenjuje se da bi vozilo s promijenjenim brojačem kilometara na kraju moglo biti i do 25% skuplje za kupca. Kada je automobil star samo nekoliko godina, za 1/4 manja cijena može rezultirati ogromnim gubitkom novca.