Svjetski dan pčela obilježen sadnjom medonosnog bilja u BiH

Mondelēz International i Nelt Grupa realizovali zajednički projekat

0
206

Sadnja medonosnog bilja koje čine sadnice lipe, kestena, divlje trešnje, mađarskog bagrema i lavande počela je danas, na Svjetski dan pčela, na dvije lokacije u Bosni i Hercegovini, u okviru akcije ‘Za pčele spas, dobrobit za sve nas’. Ovom akcijom naša zemlja će postati bogatija za nove medonosne vrtove sa 10.000 sadnica, što će doprinijeti očuvanju biodiverziteta i vitalnih pčela od kojih zavisi naša ishrana.
Projekat ‘Za pčele spas, dobrobit za sve nas’ pokrenule su kompanije Mondelēz International i Nelt Grupa u saradnji sa Savezom pčelara Federacije BiH i Savezom udruženja pčelara Republike Srpske. Prve sadnice medonosnog bilja posađene su danas u parku Federalnog poljoprivrednog zavoda na Ilidži u organizaciji Saveza pčelara FBiH, dok je Savez udruženja pčelara RS centralnu manifestaciju održao u parku ispred hotela Višegrad.
U akciji započetoj u aprilu učestvovali su potrošači u Bosni i Hercegovini koji su kupovinom Milka proizvoda doprinijeli ovoj važnoj inicijativi.
Marko Prelić, menadžer prodaje u kompaniji Mondelēz International za tržište BiH, poručio je da ova akcija simbolizuje posvećenost zajednici i planeti Zemlji.
“Raduje nas što baš na današnji danzajedno sa partnerima možemo doprinijeti stvaranju novih medonosnih vrtova širom BiH i time uticati na očuvanje biodiverziteta i zaštitu ovih važnih oprašivača”, rekao je Prelić.

Medonosni vrtovi su vitalni jer nude pčelama dom i hranu, osiguravajući time cvjetanje našeg ekosistema i obogaćujući život u našim zajednicama, poručeno je na današnjem događaju, a o temama medonosnog bilja BiH i uloga pčela u ekosistemu prethodno je organizovana i edukativna radionica za članove udruženja sa prof. dr. Nezirom Tanovićem.
“Drugom akcijom koju realizujemo, u saradnji sa našim principalom Mondelēz International na nivou Nelt Grupe, ovaj put u Bosni i Hercegovini, još jednom smo potvrdili naše strateško opredjeljenje – da smo značajan oslonac zajednici u kojoj poslujemo i pouzdan partner svojim saradnicima. Ovim inicijativama unapređujemo životnu sredinu i osnažujemo lokalne kapacitete za održiv razvoj “, izjavio je Mirsad Bektašević, menadžer prodaje kompanije Nelt za tržište BiH.
Član Upravnog odbora Saveza pčelara FBiH i predsjednik Saveza udruženja pčelara Zeničko-dobojskog kantona Munib Huseinagić poručio je da je danas posebno važan dan za pčelare i iskazao neizmjernu zahvalnost kompanijama koje su pokrenule prvu ovakvu inicijativu u našoj zemlji.
“Kada su nam Mondelēz International i Nelt Grupa javili da planiraju ovakav projekat i saradnju sa pčelarima u oba saveza, obradovali su nas i pokazali ne samo da razmišljaju dugoročno, već i da su fokusirani na zaista važne oblasti. Zajedno radimo na nečemu što će našoj djeci ostaviti bolji svijet, pun cvijeća”, istakao je Huseinagić.