Tegeltija: Kreiranje konkurentnijeg Zapadnog Balkana je u ekonomskoj integraciji

0
519
Tegeltija na video-konferenciji Berlinskog procesa o Zapadnom Balkanu

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija učestvovao je danas putem video-linka na Samitu o Zapadnom Balkanu u okviru Berlinskog procesa.
Obraćajući se učesnicima Samita, Tegeltija je istakao značaj Berlinskog procesa koji u fokus stavlja dijalog o ključnim temama i izazovima u regionu, te podstiče otvoren i konstruktivan dijalog o svim pitanjima od značaja za građane zemalja zapadnog Balkana.
Zahvalivši SR Njemačkoj na organizaciji današnjeg skupa i na dugoročnom kontinuiranom angažmanu po pitanju evropske budućnosti Zapadnog Balkana, Tegeltija je ukazao da put ka kreiranju atraktivnijeg i konkurentnijeg Zapadnog Balkana leži u ekonomskoj integraciji, unapređenju infrastrukturne i svake druge povezanosti, kao i produbljivanju veza u regionu u svakom smislu.
Naglasio je da pandemija virusa korona neminovno ima dominantan uticaj na sve procese i odluke u posljednjih gotovo godinu i po dana, istakavši ’da nas je ovaj globalni izazov podsjetio koliko smo svi međusobno zavisni, upućeni jedni na druge, i da bez solidarnosti i koordiniranog djelovanja nije moguće postići održive rezultate’.
U tom kontekstu, Tegeltija je istakao da je ostvarivanje dugoročne ekonomske stabilnosti u postkovid eri u fokusu više nego ikada.
“Kao i u svakoj velikoj krizi, tako i u ovoj postpandemijskoj, potrebno je tražiti prilike i šanse za prosperitet, stabilnost i rast“, rekao je Tegeltija, istakavši da je produbljivanje regionalne saradnje i ekonomske povezanosti investiranje u veću otpornost na krize za budućnost.
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je ovom prilikom izrazio opredijeljenost institucija u BiH za nastavak zajedničkog dijaloga, kako unutar Zapadnog Balkana, tako i sa Evropskom unijom, te jačanje ekonomskih i političkih veza i kreiranje prilika i perspektiva za dobrobit svih građana regiona.