The Banker: Sberbank prva u Centralnoj i Istočnoj Evropi

0
1104
Vrijednost brenda Sberbank porasla je sa 11,6 milijardi na 12,4 milijardi dolara u 2018. godini

Novim rangiranjem, Sberbank je povećavao svoje već postojeće vodstvo u odnosu na svoje najbliže konkurente na listi ‘Top 1000 banaka’ u svijetu, a koju objavljuje britanski magazin The Banker, jedan od ključnih izvora podataka i analiza finansijske industrije.
Usporedbu i rangiranje ‘Top 1000 svjetskih banaka’ magazina The Banker, koji se kreira na godišnjem nivou i uključuje hiljadu najvećih banaka u svijetu po kriteriju osnovnog kapitala, predstavlja mjerilo u industriji još od 1970. godine, pružajući kompletne informacije o zdravlju bankarskog sektora. Kriterijumi koji određuju rangiranje su profitabilnost, stopa povrata kapitala, te osnovni kapital (Tier 1).
U globalnom poretku ‘Top 1000 svjetskih banaka’ Sberbank sada zauzima 31. mjesto, čime je njena pozicija pomjerena unaprijed za pet mjesta u odnosu na prethodnu godinu.
”Na našem tržištu klijenti nas prepoznaju kao banku od izuzetnog povjerenja, banku koja je spremna odgovoriti na njihove potrebe te koja ostaje posvećena dugoročnom razvoju zajednice u kojoj djeluje“, izjavio je Vedran Peršić, direktor Marketinga i komunikacija Sberbank BH.