U Evropi broj žena kreditnih investitora lani porastao za 43%

Najaktivnije žene investitori u zajmove prošle godine bile su u baltičkoj regiji, Estoni i Latviji, dok je Njemačka prednjačila sa najvećim brojem žena investitora

0
331
U 2020. godini broj žena investitora u kredite u Evropi porastao za 43 posto

Mintos, vodeće tržište alternativnih ulaganja u zajmove u Evropi (drži 40% tržišnog udjela u EU) je unatoč pandemiji Covid-19 zabilježilo porast žena investitora za 43% tokom 2020. godine. Žene su činile 15% od ukupno 363.312 investitora na tržištu na kojem se nalazi većina žena u maloprodaji u Evropi.
Najaktivnije žene investitori u zajmove prošle godine bile su u baltičkoj regiji. U EU najveći je rast zabilježen u Estoniji, gdje su žene činile 36% svih novoregistriranih estonskih investitora, dok je u Latviji taj broj iznosio 25%, odnosno 18%.
U pogledu ukupnog broja žena investitora, Njemačka je prednjačila sa najvećim brojem (3160) žena investitora, koje su činile 13% svih investitora. U Estoniji je bilo 2129 novih žena investitora, dok je u Španiji – 1442.
“Činjenica da sve veći broj žena razmišlja i zapravo započinje investirati pobjeda je svih, znajući koliko je ova grupa investitora nedovoljno zastupljena. To takođe pokazuje da su alternativne investicije, posebno zajmovi, atraktivna klasa imovine za žene investitorke”, rekao je Martins Sulte, izvršni direktor i suosnivač Mintosa.

Početni iznos ulaganja

Istraživanje pokazuje da je prosječni iznos prve investicije među ženama investitorima, koje su odlučile investirati na tržištu, iznosio od 20 do 1.300 eura. Žene investitori koje su izabrale svoj prvi iznos ulaganja u Mintos u rasponu od 0-50 € bile su iz zemalja poput Njemačke, Danske, Finske, Andore, Srbije i Monaka. Investitori iz Austrije, Estonije, Španije, Češke, Poljske, Portugala, Litvanije, Švicarske, Bugarske, Italije, Rumunije, Belgije, Slovačke, Mađarske, Grčke, Švedske, Luksemburga, Malte, Norveške i Nizozemske odabrali su između 50 i 200 eura, dok su se irski, islandski i albanski investitori priklonili nivou ulaganja od 200 do 1.300 eura.
Mintos takođe izvještava da je prosječan ulagač na kraju prošle godine imao izvanredan saldo od 2.028 eura, u poređenju sa 4.164 eura na kraju 2019. Kompanija ovo povezuje s tim da su žene ulagači prošle godine bile opreznije zbog utjecaja pandemije, iako se ukupan broj žena investitora povećao. U januaru 2021. godine obim ulaganja se stalno povećavao, ali još je prerano za bilo kakve projekcije u ovom trenutku.

Zarada od kamata 11,5 miliona eura

Ukupna kamata zarađena među svim ženama investitorima u Mintos-u na kraju godine iznosila je 11,5 miliona eura, s prosječnim iznosom zarađene kamate po ženi investitoru u zavisnosti od zemlje i datuma početka.
U Njemačkoj je prosječna zarada do kraja 2020. godine iznosila 929 eura, dok je u baltičkim zemljama Latvije, Estonije i Litvanije iznosila 315 eura, 727 eura i 849 eura.
Sveukupno zanimanje za alternativna ulaganja među ženama ohrabrujući je trend na globalnom nivou. Žene sada kontroliraju oko 72 biliona dolara svjetskog bogatstva koje se može investirati, a očekuje se da će njihov broj rasti u narednim godinama.
Da podsjetimo, Mintos je globalno tržište za ulaganje u zajmove sa više od 350.000 investitora iz 90 zemalja. Pokrenuta 2015. godine, kompanija nudi zajmove kao novu alternativnu vrstu ulaganja, pružajući malim investitorima jednostavan i transparentan način ulaganja u neusporedivu ponudu zajmova koje su pokrenule odabrane kompanije za alternativne zajmove iz cijelog svijeta. Minimalno ulaganje od samo 10 € omogućava bilo kojem investitoru da napravi raznolik portfelj koji pomaže u povećanju njihovog povrata.