U fokusu 5. Energetskog samita: Energetska tranzicija izazovi i prilike za BiH

0
850
Ognjen Marković, direktor USAID EIA projekta

Energetska tranzicija Bosne i Hercegovine ključna je tema petog Energetskog samita koji će se održati u Neumu od 16. do 18. aprila ove godine.
U kakvoj se poziciji trenutno nalazi energetski sektor Bosne i Hercegovine, koji su ciljevi u odnosu na evropsku energetsku politiku i šta tačno treba uraditi kako bi se dostigli ciljevi, pitanja su o kojima će razgovarati predstavnici vlasti, međunarodni i domaći eksperti, investitori, nevladine organizacije te akademska i stručna zajednica. S ciljem podrške procesu energetske tranzicije BiH, učesnici konferencije će ponuditi preporuke koje predstavnicima vlasti mogu poslužiti kao smjernice za ovaj veoma bitan proces.
U praksi, energetska tranzicija predstavlja sistemski prelazak sa konvencionalnih energetskih sistema na nove sisteme koji podrazumijevaju povećan udjel obnovljivih izvora energije, veće uštede energije i aktivniju ulogu potrošača energije. Radi se o strukturnoj promjeni koja se događa širom svijeta i jedan je od zahtjeva EU energetske politike. Stoga, BiH mora pronaći put koji će joj omogućiti da ostvari potencijal neto izvoznika električne energije i pridruži se regionalnim i svjetskim trendovima energetske tranzicije.
“Put ka ovom cilju je dug i podrazumijeva donošenje adekvatnih zakona i njihovu dosljednu primjenu. Zbog toga na jednom mjestu okupljamo sve donosioce odluka i one kojih se ovaj proces tiče, kako bismo zajedno došli do rješenja koja mogu ponuditi progresivnu energetsku politiku”, istakao je direktor USAID EIA projekta, Ognjen Marković.
Osim pozitivnih efekata na prirodno okruženje energetska tranzicija će, kao što je naznačeno u direktivama EU politike koja će uskoro postati obavezna za BiH, doprinijeti i energetskoj sigurnosti i ekonomskom rastu u BiH. Sa više energetske efikasnosti i više obnovljivih izvora energije koje sa sobom podrazumijevaju i kreiranje regionalnog i panevropskog tržišta energenata, dolazi se do velikih ušteda energije i novca.
Organizatori petog Energetskog samita su USAID projekat Investiranje u sektor energije (EIA), Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH kroz projekte ‘Poticanje obnovljivih izvora energije u BiH’ i ‘Poticanje energetske efikasnosti u BiH’ i Britanska ambasada Sarajevo uz pokroviteljstvo Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energiju u FBiH i Regulatorne komisije za energetiku RS.
Cjelokupan program prvog dana konferencije javnost će moći pratiti u živom prijenosu na zvaničnoj web stranici događaja – energetskisamit.ba putem USAID YouTube kanala.