U Gradačcu svečano otvoren 47. Sajam šljive

0
578
Premijer TK Denijal Tulumović presijecanjem vrpce svečano otvorio 47. Sajam šljive u Gradačcu

U Gradačcu je danas otvoren 47. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive, koji će trajati do 28. augusta. Na sajmu svoje proizvode i usluge predstavlja oko 150 izlagača iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona.
Na ovogodišnjem sajmu zbog pandemije koronavirusa reducirani su izložbeni kapaciteti na oko 2.500 m2 otvorenog i zatvorenog prostora. a sajamske aktivnosti će trajati do 28. augusta. Na sajamu će biti upriličene i razne prezentacije uz stručna savjetovanja.
Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović zvanično je otvorio ovogodišnju sajamsku manifestaciju svečanim činom presjecanjem vrpce. Istaknuo je da Sajam šljive predstavlja jedan od poticaja za privredu Gradačca i Tuzlanskog kantona, ali Federacije BiH i države BiH.
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi TK Mustafa Šakić je istakako kako je Vlada u proteklih godinu dana osigurala duplo više sredstava za poticaje u poljoprivredi.
“Sa 3,6 miliona ove godine poticaje smo podigli na 7,6 miliona KM kako bi omogućili kontinuiran razvoj poljoprivredne proizvodnje u Tuzlanskom kantonu”, rekao je Šakić.
“Sretan sam što smo se ponovo okupili i nismo prekinuli tradiciju uprkos pandemiji koronavirusa”, rekao je Hašim Šabanović, direktor gradačačkog sajma.
Na gradačačkom sajmu je zbog pandemije Covid-19 znatno manje izložbenih štandova nego proše godine. Postavljen je i veliki šator za izlagače koji imaju manje potencijale u prizvodnji.