U Mostaru otvoren sajam ‘Dani trešnje 2019’, učestvuje 300 izlagača

0
677
U Mostaru otvoren 17. Međunarodni privrede, poljoprivrede, prehrane i turizma - Dani trešnje 2019.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić otvorio je danas u Mostaru 17. Međunarodni sajam privrede, poljoprivrede, prehrane i turizma – Dani trešnje 2019.
Zvizdić je tom prilikom istakao da su sajmovi i privredni forumi izuzetna prilika za prezentaciju privrednih potencijala BiH i povezivanje privrednika u regiji. Istakao je razvojne, prirodne, privredne i turističke potencijale naše zemlje, te dodao da BiH ima pozitivne razvojne parametre poput kontinuiranog rasta BDP-a i rasta izvoza. Podsjetio je i da je BiH najmanje zadužena država u jugoistočnoj Evropi što omogugućava daljnje zaduživanje za ključne infrastrukturne projekte.
Zvizdić je istakao značaj saradnje i povezivanja unutar regije za privredni i ekonomski rast svih pojedinačnih država. Rekao je da mi svi skupa, kao područje sa oko 20 miliona stanovnika, prirodnim, historijskim i kulturnim resurima postajemo značajan i atraktivan prostor koji privlači ozbiljne ulagače. Naglasio je da se stoga posljednjih godina intenzivno radi na uspostavi jedne jedinstvene ekonomske regije u kojoj će se ukinuti sve trgovinske barijere, priznavati kvalifikacije i certifikati, te zajednički nastupati na trećim tržištima.
Naglasio je da je u prethodnom periodu samo sa Srbijom ukinuto devet necarinskih barijera kako bi se ubrzao protok roba i olakšalo poslovanje privrednicima.

Zvizdiću uručena medalja ‘Zlatna trešnja’ za podršku i doprinos razvoju sajma

Zvizdiću je na otvaranju sajma uručena medalja ‘Zlatna trešnja’ za podršku i doprinos razvoju sajma.
Na ovogodišnjem sajmu ‘Dani trešnje 2019’, koji se održava u Mostaru od 19. do 21. juna, učestvuje oko 300 izlagača od kojih je 35 malih obrtnika, a centralna tema sajma je promocija starih, autohtonih zanata koji postaju turistički brend i turistički proizvod BiH.