Ukidanje roaminga udeseterostručio podatkovni promet u EU

0
1172
Upotreba podataka u roamingu unutar EU dosegla je vrhunac u periodu godišnjih odmora u ljeto 2018.

Evropska komisija je 29. novembra objavila prvo potpuno preispitivanje stanja tržišta roaminga iz kojeg se vidi da je ukidanje naknada za roaming u junu 2017. bilo vrlo korisno za putnike u Evropskoj uniji.
Mobilni je podatkovni promet na putovanjima u EU udeseterostručen u usporedbi s godinom prije uvođenja pristupa ‘u roamingu kao kod kuće’.
Upotreba podataka u roamingu unutar EU i Evropskog ekonomskog prostora dosegla je vrhunac u periodu godišnjih odmora u ljeto 2018. (treće tromjesečje) s 12 puta većim korištenjem mobilnih podataka u inozemstvu u usporedbi s periodom prije ukidanja svih maloprodajnih troškova roaminga. Tokom tog perioda količina telefonskih poziva u roamingu bila je gotovo trostruko veća.

Smanjenje cijene roaminga u Evropskoj uniji

“Rezultati preispitivanja još jednom pokazuju uspjeh ukidanja naknada za roaming. Evropljani uveliko koriste pogodnosti slobodne upotrebe mobilnih uređaja tokom putovanja. Istovremeno možemo jasno vidjeti i da tržište roaminga u EU i dalje dobro funkcionira. Postojao je strah od porasta domaćih cijena zbog ukidanja naknada za roaming, no dogodilo se suprotno, domaće cijene za mobilne usluge snižene su u cijeloj EU”, rekla je Povjerenica za digitalnu ekonomiju i društvo Mariya Gabriel.

Nagli rast podatkovnog prometa u Evropskoj uniji nakon ukidanja roaminga

U izvještaju se zaključuje da se dinamika tržišnog natjecanja na tržištu roaminga vjerojatno neće promijeniti u bliskoj budućnosti, što znači da je postojeća regulacija maloprodaje i veleprodaje još uvijek potrebna, piše Bug.hr. Postojeći propisi o roamingu trebali bi se i dalje primjenjivati u narednim godinama kako bi građani imali koristi od roaminga unutar EU-a bez dodatnih troškova.