UNIQA Press Award: Dodjeljene nagrade za najbolje priče o osiguranju

0
319
Dodijelje novinarske nagrade u okviru konkursa 'UNIQA Press Award'

Katarina Panić (blog), Maja Hadžić (Business magazin), Ermina Jalimam (Radio Federacije), Angela Cvitanović (BHT1) i Svjetlana Šurlan (Capital.ba) dobitnice su novinarskih nagrada u okviru konkursa ‘UNIQA Press Award’, raspisanog sa ciljem medijskog doprinosa informisanju o temi osiguranja i podizanju finansijske pismenosti građana Bosne i Hercegovine.
UNIQA osiguranje, kao pokrovitelj, i BH novinari, kao organizator, proveli su konkurs za najbolje radove u pet takmičarskih kategorija: u štampi, na portalu, na radiju, na TV-u i na blogu. Konkurs je trajao od 15. novembra 2018. do 15. februara 2019. i pravo sudjelovanja su imali svi novinari i blogeri iz BiH, objavljeno je na web stranici Udruženja BH novinari.
Svečana dodjela nagrada je održana danas u Sarajevu u prostorijama UNIQA osiguranja, a nagrade su uručili direktorica UNIQA osiguranja Senada Olević i predsjednik Udruženja BH novinari Marko Divković.
Zahvalivši se svim učesnicima konkursa i organizatoru, direktorica UNIQA-e Senada Olević kazala je da je za iskorak u pogledu razvoja svijesti o osiguranju važna kontinuirana edukacija o važnosti osiguranja koja će obuhvatiti sve koristi i prednosti ugovaranja polise osiguranja kako za građane tako i za privrednike i na taj način pozitivno uticati na potražnju za osiguranjem.
“Mali broj medijskih profesionalaca se bavi ovom tematikom, tako da su rijetki članci koji bi pružili visoko informativne i obrazovne sadržaje. Zbog nedovoljne informisanosti većina građana ne shvata značaj osiguranja i zbog toga smatra da nema potrebu za osiguravajućim proizvodima. Vođeni time, prepoznali smo ovaj konkurs kao pozitivan i vrijedan našeg pokroviteljstva, koji je na našu radost podržao veliki broj medijskih profesionalaca, kroz edukativne radionice za medije i učešće na konkursu”, kazala je Olević.
Predsjednik Udruženja BH novinari Marko Divković je rekao da mediji trebaju češće i studioznije izvještavati o temi osiguranja sa naglaskom na društvenu i ekonomsku korist koju građani mogu imati od zaštite imovine, vlastitog života ili drugih oblika ulaganja u poboljšanje standarda.
Obraćajući se u ime dobitnika nagrada, Svjetlana Šurlan kazala je da je oblast osiguranja nedovoljno približena građanima kao i koristi koje osiguranje nudi u svim segmentima.
“Ovo je naročito postalo vidljivo nakon poplava 2014. godine, od kada je samo djelimično povećana premija zbog čega je neophodno što više govoriti o prednostima osiguranja i kako bi građani postali svjesni da to nije trošak već ulaganje u budućnost”, istakla je Šurlan.
Za takmičenje u okviru UNIQA Press Award prijavljeno je 38 autorskih radova objavljenih u 35 medija i blogova iz BiH.
Ocjenjivački žiri u sastavu: Vildana Skorupan, marketing menadžer UNIQA osiguranja, Haris Kurić, PR manager Communis agencije, Enes Osmančević, profesor Filozofskog fakulteta u Tuzli i član žalbene komsije Vijeća za štampu i online medije u BiH, Marko Divković, predsjednik Udruženja BH novinari, te Helena Mandić, pomoćnica direktora za emitovanje Regulatorne agencije za komunikacije imali su zadatak da odaberu najbolje.
Neki od kriterijuma koje su učesnici morali da zadovolje sa svojim tekstovima su: sveobuhvatnost i raznovrsnost u predstavljanju značaja svih vrsta i usluga osiguranja, analitički i istraživački pristup temi, poštivanje profesionalnih i etičkih standarda, korištenje više različitih izvora, kao i inovativnost i moderan stil pisanja, navodi se u saopćenju na web stranici Udruženja BH novinari.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here