UPFBiH počelo sa realizacijom projekta ‘Poslovanje bez korupcije’

0
226
Granskim kolektivnim ugovorima definirat će se iznos minimalne plate za svaku djelatnost pojedinačno

Udruženje poslodavaca Federacije BiH provodi projekt ‘Poslovanje bez korupcije’ koji se realizira u okviru krovnog projekta ‘Podrška građanima u borbi protiv korupcije’, a koji provode Centri civilnih inicijativa (CCI), kao glavni implementator te Transparency International BiH (TIBiH) i Centar za razvoj medija i analize (CRMA) kao partneri na projektu, a podržan je od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Cilj projekta je doprinijeti smanjenju prostora za koruptivne radnje nosilaca izvršne i zakonodavne vlasti, kao i izloženosti poslodavaca korupciji. Na taj način bi se stvorili preduslovi za fer tržišnu utakmicu i poboljšanje poslovnog ambijenta u BiH, kroz iniciranje izmjene postojeće legislative koja potiče korupciju, uspostavu javnih registara, uspostavljanje web platforme za prijavu korupcije i besplatnu pravnu pomoć, te pružanje svih neophodnih informacija poslodavcima.
“UPFBiH je preliminarnom analizom zaključilo da je potrebno pristupiti izradi teksta Zakona o jedinstvenom postupku izvođenja inspekcijskog nadzora te je identificiralo još osam zakona koje je potrebno izmijeniti i dopuniti, kako bi se preciznije zakonski regulisao rad svih nivoa inspekcija, ograničilo diskreciono pravo inspektora te time smanjio prostor za korumptivne radnje“, kažu u UPFBiH.
Pored rada na izradi nove i izmjeni postojeće zakonske regulative, u okviru projekta bi se trebale održati i tematske sjednice Parlamenta FBiH, Vlade FBiH i Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij FBiH o temi borbe protiv korupcije. Također je planirano kreiranje web platforme ‘Poslovanje bez korupcije’ putem koje će se pružiti mogućnost anonomne prijave korupcije i pružanje besplatne pravne pomoći članicama UPFBiH.
Osim toga bit će inicirana uspostava Centralnog registra grantova, poticaja i povoljnih kredita te Centralnog registra vlasnika kapitala, kao i formiranje savjetodavnog tijela za borbu protiv korupcije čiji članovi će biti predstavnici poslodavaca, nadležnih državnih institucija, inspekcijskih organa, akademske zajednice i nevladnih organizacija.
Dosadašnje antikoruptivne aktivnosti su nepravedno izostavile uključivanje poslovne zajednice koje su često u interakciji s javnim sektorom, a koja je ujedno najveća žrtva korupcije. UPFBiH broji više od 20.000 članica i ima informacije s terena o korupciji s kojom se poslodavci svakodnevno susreću, zasigurno posjeduje veliki potencijal da otvori veliki sistemski front u borbi protiv korupcije i doprinese njenom značajnom smanjenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here