UPFBiH: Vladini prijedlozi zakona o doprinosima i porezu na dohodak dodatno opterećuju niže plate

Kalkulacije koje je uradilo Udruženje poslodavaca FBiH govore da će ukoliko se ovi zakoni usvoje prihodi države biti povećani za 1,5-2 posto

0
730
Granskim kolektivnim ugovorima definirat će se iznos minimalne plate za svaku djelatnost pojedinačno

Iz Udruženja poslodavaca Federacije BiH pozdravljaju ponovno aktiviranje rada Vlade FBiH i rad na donošenju reformskih zakona. Nažalost, prijedlozi zakona o doprinosima i porezu na dohodak FBiH koje je u četvrtak utvrdila Vlada FBiH, iako nazvani reformskim, u suštini su više kozmetički, nego reformski.
U Udruženju poslodavaca FBiH su svjesni da je slanje ovih prijedloga zakona u parlamentarnu proceduru direktna posljedica pritiska predstavnika određenih međunarodnih finansijskih organizacija, ali je najmanje što se od Vlade FBiH moglo očekivati jeste da predlože zakone o doprinosima i porezu na dohodak koji će biti reformski po svojoj suštini, a ne samo po nazivu.
U obrazloženju za donošenje ovih prijedloga zakona se tvrdi da se radi o neutralnoj reformi, što uopće nije tačno. Kalkulacije koje je uradilo Udruženje poslodavaca FBiH govore da će ukoliko se ovi zakoni usvoje prihodi države biti povećani za 1,5-2 posto.
Čak i da se radi o neutralnoj reformi, a ne radi se, postavlja se pitanje zašto raditi na nečemu četiri godine, a da pri tome neće biti nikakvih promjena. Naročito, ne rasterećenja privrede i povećanja plata radnika u privatnom sektoru, što je jedan od ciljeva reformske agende.
Iz UPFBiH naglašavaju da bi, ukoliko se usvoje, predloženi zakoni o doprinosima i porezu na dohodak doveli do rasterećenja viših plata koje dobijaju zaposleni u javnom sektoru, dok bi niže plate bile dodatno opreterećene, što bi dovelo do novih nameta u realnom sektoru koji je i sada po velikim pritiskom različitih davanja prema državi.
Umjesto rasterećenja realnog sektora, usvajanje ovih prijedloga zakona bi dovelo do novih opterećenja, naglašavaju iz UPFBiH.
U Udruženju poslodavaca FBiH očekuju i nadaju se da će zastupnici i delegati u Parlamentu Federacije BiH djelovati u interesu onih koji su ih birali, pokazati ekonomski patriotizam i odbiti da štite interese MMF-a, na taj način što neće usvojiti prijedloge zakona o doprinosima i porezu na dohodak u obliku koji je predložila Vlada FBiH. Sigurni smo da stranke neće preuzeti rizik, glasajući za predložene zakone, četiri mjeseca pred izbore, navode iz UPFBiH.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here