Vijeće ministara usvojilo Strategiju provođenja prava intelektualnog vlasništva u BiH

0
1159
Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (Foto: Arhiv)

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici usvojilo je Strategiju provođenja prava intelektualnog vlasništva u Bosni i Hercegovini za period 2018 – 2022. godine, neophodnu za uspostavu efikasnog sistema provođenja prava intelektualnog vlasništva u skladu sa zahtjevima pristupanja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) i Evropskoj uniji.
Usvajanjem ove strategije Vijeće ministara BiH ispunjava još jednu obavezu zacrtanu Akcijskim planom za realizaciju prioriteta iz ranijeg izvještaja Evropske komisije za BiH.
Vijeće ministara BiH danas je utvrdilo i Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o saradnji u oblasti zaštite od prirodnih i drugih katastrofa.
Vijeće ministara odobrilo je i 180 hiljada KM Muzeju savremene umjetnosti Ars Aevi Sarajevo za potrebe sudjelovanja BiH na Venecijanskom bijenalu.
Takođe, donesena je i odluka o visini jednokratne novčane nagrade za zaslužnog sportistu BiH i vrhunskog sportistu međunarodnog razreda za 2018. godinu, a grant u iznosu 100 hiljada KM osiguran je u budžetu Ministarstva civilnih poslova za 28 sportista.
Prema toj odluci, 10 zaslužnih sportista koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na olimpijskim / paraolimpijskim igrama, svjetskom ili evropskom prvenstvu jednokratno su nagrađeni sa po 4.000 KM, a za 14 vrhunskih sportista međunarodnog razreda (ostvarena A norma ili plasman na olimpijskim i paraolimpijskim igrama) jednokratna nagrada iznosi po 3.500 KM. Istovremeno, četvorica vrhunskih sportista međunarodnog razreda, koji su ostvarili plasman za Svjetsko prvenstvo, jednokratno su nagrađena po 2.750 KM.