Wizz Air proglašen najodrživijom lowcost aviokompanijom

0
297
Wizz Air je jedna od najbrže rastućih i najzelenijih aviokompanija na svijetu

Wizz Air je proglašen za najodrživiju niskotarifnu aviokompaniju na Svjetskoj dodjeli nagrada za održivost finansija 2022.
World Finance je čestitao pobjednicima što su pomogli u donošenju transformativnih promjena, a posebno je pohvalio kontinuiranu posvećenost Wizz Aira održivosti, posebno njegov ambiciozni program obnove flote i druge inicijative za uštedu goriva. U ovoj aviokompaniji su ponosni što ima najnižu emisiju ugljika po putničkom kilometru u Evropi i obećali su da će dodatno smanjiti emisije za 25posto do 2030. godine, u odnosu na nivoe iz 2019. godine.
Sastavni element Wizz Airove strategije održivosti je njegova Airbus flota, koja je jedna od najmlađih u Evropi, a trenutno se sastoji od 154 aviona prosječne starosti 4,93 godine. Uključujući najnovije tehnologije u avijaciji, avion Airbus A321 neo nudi 50 posto smanjenje otiska buke, 20 posto smanjenje potrošnje goriva i 50 posto smanjenje emisije azotnih oksida, u poređenju sa ranijim modelima aviona. Wizz Air je također nedavno potpisao Memorandum o razumijevanju sa Airbusom, kako bi istražio potencijal visokoefikasnih, ultra niskih cijena operacija na vodonik.
Već četvrtu godinu zaredom Svjetska nagrada za finansijsku održivost slavi kompanije koje stavljaju zelene vrijednosti u prvi plan svogposlovanja. Nagrade se protežu na trideset različitih industrijskih segmenata, pokrivajući sve, od zdravstva preko digitalne valute do avijacije.