WTCA i WTC Accra okupili 300 lidera iz više od 40 zemalja na 53. Generalnoj skupštini

0
187
WTCA povezao poslovne lidere i B2B predstavnike u cilju konkretnih poslovnih mogućnosti širom Gane i Afrike

Asocijacija svjetskih trgovinskih centara® (WTCA®), međunarodna trgovinska organizacija koja povezuje više od300 lokacija Svjetskih trgovinskih centara® (WTC®) u blizu 100 zemalja i Svjetski trgovinski centar (WTC) Accra uspješno su organizovali 53. Generalnu skupštinu WTCA u Accri u Gani.
Ovaj petodnevni skup, održan od 23. do 27. aprila, okupio je lidere i članove globalne mreže lokacija Svjetskih trgovinskih centara i njihovih poslovnih mreža – predstavnike kompanija, vlada, akademske zajednice, medija i međunarodnih organizacija – koji su imali priliku da čuju najviše zvaničnike Gane, Namibije i Sjedinjenih Američkih Država i ključne eksperte, učestvuju u okruglim stolovima i diskusijama i istraže nove mogućnosti za rast i razvoj širom Afrike. Ovaj događaj na temu ‘Ka afričkoj ekonomskoj integraciji i unapređenom globalnom prisustvu’ dodatno je potvrdio posvećenost WTCA Africi.
Dr. Mahamudu Bawumia, potpredsjednik Republike Gane, istakao je Ganu kao lidera u promovisanju potencijala Afrike da privuče strane investicije, globalne registracije pravnih lica za kompanije u Gani i potrebe Afrike da ulaže u inovativne tehnologije kako bi poboljšala svoju konkurentnost na globalnom tržištu.
Wamkele Mene, generalni sekretar Sekretarijata Afričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (AfCFTA), govorio je o konkretnim koracima koje je Afrika preduzela ka ekonomskoj integraciji, kao što je Sveafrički platni sistem (PAPSS), koji omogućava nesmetanu trgovinu između afričkih zemalja putem digitalnog platnog sistema.
“Afrika nudi mogućnosti, s obzirom na predviđanja da će se njen demografski rast udvostručiti u narednih 25 godina. WTCA želi podržati ovaj rast kroz svoju poslovnu mrežu i pozitivno utjecati na bogatstvo i prosperitet kako bi se unaprijedili mir i prosperitet na ovom kontinentu “, izjavio je John E. Drew, predsjednik Upravnog odbora WTCA.
Togbe Afede XIV, izvršni predsjednik WTC Accra, precizno je sumirao mogućnosti dostupne širom Afrike, rekavši da vjeruju kako Afrika može pomoći u rješavanju nekih od problema sa kojima se svijet danas suočava, posebno u proizvodnji hrane i energetskoj tranziciji.
Glavni partner i sponzor ovog skupa je bila banka African Export-Import Bank (Afreximbank), koju je predstavljao Emeka Uzomba, viši savjetnik AfCFTA i Afreximbank. On je govorio o finansiranju trgovine i strateškim investicijama u Africi.
Ovogodišnja Generalna skupština je završena svečanim najavom domaćina naredne godine. 54. Generalna skupština WTCA biće održana u Bangaloru u Indiji od 3. do 6. maja2024, a domaćin će biti Svetski trgovinski centar (WTC) Bangalor.