Za gradski prijevoz u Sarajevu 40 miliona eura kredita EIB-a, obnova i trolejbuskog saobraćaja do Vogošće

0
433
EIB obezbjeđuje 40 miliona eura za unapređenje mreže gradskog saobraćaja u Kantonu Sarajevo

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas s predstavnicima Evropske investicijske banke (EIB) Mateom Rivellinijem i Jacopom Lensi Orlandom ugovor o finansiranju u vrijednosti 40 miliona eura za Projekat gradskog prijevoza Sarajevo.
Nakon potpisivanja sporazuma koje je obavljeno koorespodentno i bez ceremonija zbog epidemiološke situacije, ministar Bevanda je kazao da su osigurana sredstva koja će poboljšati kvalitet života stanovnika Kantona Sarajevo i pomoći u zaštiti okoliša.
“Poznato je koliko Sarajevo ima problema sa gradskim prijevozom, prometnim gužvama, ali i velikim zagađenjem zraka zbog svih ovih problema. Ovaj projekt jedan je od rijetkih koji će utjecati da se ovi nedostaci pokušaju riješiti. Zato smo zahvalni predstavnicima EIB-a što su podržali ovako kvalitetan i bitan projekt za sve građane Sarajeva, ali i posjetioce ovog grada”, kazao je Bevanda.
On je dodao da je ovaj projekat od posebnog značaja za stanovnike sarajevske općine Vogošća jer se odnosi na obnovu trolejbusne mreže i voznog parka kako bi ponovo profunkcinirao javni prijevoz na ovoj relaciji.
Projekat će biti realiziran kroz tri povezana projekta, a odnosi se nabavku trolejbusa i rekonstrukciju trolejbusne mreže za Vogošću te izgradnju saobraćajnice južna longitudinala.
Rok otplate kredita od 40 miliona eura je na 25 godina, uključujući grejs period od pet godina, a alokacija kredita je na Federaciji BiH.
“Kriza koju je uzrokovao COVID-19 je nametnula novi prioritet za nas kao Banku EU-a: osigurati da oporavak od pandemije bude zelen. Održiva mobilnost je ključni korak u tom smjeru i drago nam je da smo ugovorili finansiranje ove značajne investicije za glavni grad BiH. Ovaj projekat će doprinijeti ispunjenju Strategije EU-a za Zapadni Balkan i razvoju čistije, modernije i efikasnije saobraćajne infrastrukture u cijeloj regiji, za dobrobit njenih ljudi i životne sredine”, kazala je potpredsjednica EIB-a odgovorna za Zapadni Balkan, Liljana Pavlova.
Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler, je rekao da su urbana mobilnost i održivi, zeleni gradski prevoz visoko pozicionirani na agendi Evropske unije. Ovaj projekat će podržati prelazak na ekološki prihvatljiviji javni prevoz i osigurati će građanima jeftinije, pristupačnije, zdravije i zelenije alternative u Sarajevu.
Do danas, EIB je investirao 1,6 milijardi eura u modernizaciju transportne infrastrukture u Bosni i Hercegovini, čime je pridonio boljoj povezanosti zemlje sa regionom i EU-om. Većina sredstava je dodijeljena Koridoru 5c koji je jedna od najvažnijih regionalnih investicija za EIB.