Za izgradnju dionice Nemila-Donja Gračanica 47,6 miliona eura

0
1087
Bevanda i Al-Herbish potpisali sporazum o zajmu za izgradnju dionice od Nemile do Donje Gračanice

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i generalni direktor Opek fonda za međunarodni razvoj (OFID) Suleiman Jasir Al-Herbish potpisali su danas u Sarajevu sporazum o zajmu za izgradnju dionice od Nemile do Donje Gračanice na Koridoru 5C u vrijednosti 47,6 miliona eura.
Osim sporazuma o finansiranju, generalni direktor Al-Herbish potpisao je s predsjednikom Federacije BiH Marinkom Čavarom projektni sporazum u vezi s izgradnjom ove dionice.
Ministar Bevanda istakao je važnost izgradnje autoputeva, putne infrastrukture, te naveo da je potpisani sporazumi za komponentu ‘A’ u vrijednosti oko 23,3 miliona eura, a za komponentu ‘B’ 24,3 miliona eura.
Projekat se sastoji od izgradnje 17,7 kilometara duge dionice Nemila – Donja Gračanica autoputa na Koridoru 5C, koja uključuje 5,7 kilometara duge poddionice Nemila-Vranduk, 5,1 kilometar poddionice Vranduk-Ponirak, te 6,9 kilometara poddionice Ponirak – Donja Gračanica.
Bevanda je izrazio zahvalnost rukovodstvu OFID-a što je prepoznalo interes i potrebu da se uključi i podrži izgradnja autoputa na Koridoru 5C.
Al-Herbish je nakon ceremonije potpisivanja istakao da je u predstavništvu OFID-u Beču saradnja sa BiH dobro ocijenjena.
“Sporazum koji danas potpisujemo dešava se u sklopu već uspostavljenog okvira saradnje između OFID-a i BiH od 1997. godine. Od tog perioda podržano je nekih 12 projekata u javnom sektoru i uloženo oko 200 miliona dolara u obrazovanje, stambeni fond, privredu i transport. Međutim, samo je osam odsto ovih sredstva uloženo u sektor transporta”, naveo je Al-Herbish.