Zajednička sjednica Vlade FBiH i Vlade RS: Potpuno zabraniti izvoz trupaca iz BiH

0
128
Nakon zajedničke sjednice entitetskih vlada održana pres-konferencija u Banja Luci

Vlada Federacije BiH i Vlada Republike Srpske na zajedničkoj sjednici, održanoj danas u Banja Luci, razmatrale su aktuelna pitanja u vezi sa međusobnom saradnjom i definirale pravce saradnje u narednom periodu. Na sjednici su Vlade donijele više zaključaka.
Vlade su zadužile resorna ministarstva da razmotre produženje važenja Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, koja je na snazi do 31.7.2023. godine i odnosi se na zabranu izvoza trupaca iz BiH.
Entitetske vlade zadužile su Federalno ministarstvo okoliša i turizma i Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske da u saradnji sa Ekspertskim i Pravnim timom prate aktivnosti na provedbi postupka prethodne procjene uticaja i procjene uticaja na okoliš zbrinjavanja radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori.
Zajedničkim zaključkom, vlade su dale zaduženja Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija i Ministarstvu saobraćaja i veza RS da intenzivno nastave sa aktivnostima na realizaciji projekta izgradnje auto-puta/brzog puta Sarajevo – Beograd – Sarajevo.
Na sjednici su razmatrane i teme iz drugih resora s ciljem intenziviranja saradnje na zajedničkim projektima, a posebno međusobne saradnje u oblastima privrede i ekonomskih pitanja, infrastrukture i poreske politike, tržišta rada, te energetskih projekata, turizma i trgovine. Fokus je, između ostalog, bio i na nastavku saradnje u zdravstvu, te mogućnostima saradnje u oblasti socijalne politike.