Merkel – Zvizdić : Njemačka pomaže ekonomski napredak BiH

0
704
Zvizdić razgovarao s kancelarkom Merkel: Detalj sa pres-konferencije u Berlinu

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić susreo se danas u Berlinu s kancelarkom SR Njemačke Angelom Merkel. Razgovarano je o unapređenju bilateralnih odnosa, evropskom putu Bosne i Hercegovine, Berlinskom procesu i regionalnim pitanjima zapadnog Balkana.
Nakon susreta, Zvizdić i Merkel održali su konferenciju za novinare.
Zvizdić je ocijenio posjetu veoma značajnom, posebno zbog činjenice što je Njemačka jedan od ključnih faktora za novi evropski pristup Bosni i Hercegovini. Izrazio je zahvalnost kancelarki Merkel na ličnom angažmanu, kao i angažmanu SR Njemačke u pokretanju njemačko-britanske inicijative kojom je deblokiran proces evropskih integracija i koja je ubrzala evropsku perspektivu BiH i cijelog regiona Zapadnog Balkana. Dodao je da se kroz Berlinski proces uspjelo pokrenuti dosta aktivnosti koje već utiču na život u BiH jer je naša zemlja dobila najveći broj projekata iz oblasti transportne infrastrukture, uz podršku čelnika EU.
Zvizdić je istaknuo da prioriteti BiH ostaju evropski i NATO put, ekonomska stabilnost, vladavina prava i sigurnost. Dodao je da svi zajedno u regionu zapadnog Balkana moramo pronaći način koji će u narednom periodu svjedočiti kontinuiranom napretku na putu EU integracije svake od učesnica u okviru zapadnobalkanske šestorke.
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je rekao da su bilateralni odnosi sa Njemačkom izuzetno dobri istaknuvši da je Njemačka naš najvažniji partner, te da trgovinska razmjena između država pokazuje pozitivne rezultate.
Kancelarka Merkel je ponovila da Bosna i Hercegovina i zapadni Balkan imaju jasnu evropsku perspektivu i podršku Njemačke na tom putu. Dodala je da je neupitna podrška NATO integracijama Bosne i Hercegovine. Istaknula je da Njemačka pomaže ekonomski napredak BiH koji je ključan kakko bi mladi ljudi našli perpektivu za ostanak. Naglasila je da se saradnja država zapadnog Balkana poboljšala zahvaljujući Berlinskom procesu te da su polja nauke, obrazovanja i istraživanja od velike važnosti za razvoj zemalja Zapadnog Balkana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here