Zvizdić: Odobrena milionska sredstva za investicone projekte u BiH

0
688
Zvizdić: Finaliziran najkompleksniji dio u ovoj fazi procesa eurointegracija BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić danas je na pres-konferenciji u Sarajevu ocijenio da su samiti i sastanci održani protekle sedmice u Sofiji, Londonu i Briselu bili uspješni za BiH.
Zvizdić je istakao da je na sastanku sa premijerom NR Kine u okviru inicijative 16+1 razgovarao o unapređenju ekonomske i turističke saradnje, dodajući da bi već ove godine BiH moglo posjetiti oko 50.000 turista iz Kine te da su pokrenute aktivnosti o uspostavi avio linija Peking-Sarajevo.
Zvizdić je najavio i međunarodnu konferenciju o inovacijama (digitalizacija i razvoj zapadnog Balkana) koja bi trebala biti održana u BiH od 5. do 8. novembra 2018.
Po ocjeni Zvizdća, naša zemlja je na samitu u Londonu imala kvalitetno pripremljene projekte te da je od devet predstavljenih projekata odobreno 275 miliona eura za tri investiciona projekta za tri dionice na autoputu 5c i jedan projekat tehničke pomoći na autoputu 5c.
Zvizdić je istakao da je BiH za samo sedam mjeseci dobila sedam projekata u vrijednosti većoj od milijardu KM sa grant sredstvima većim od 180 miliona KM.
Tokom posjete bh. delegacije Briselu, Zvizdić je podsjetio da je u okviru procesa pristupanju EU integracijama BiH dobila 655 dodatnih pitanja te da su u procesu pripreme odgovora. Istakao je i da će BiH uskoro usvojiti Strategiju energetskog sektora i time zaokružiti četiri strategije zbog kojih je BiH ranije izgubila IPA fondove u iznosu od 500 miliona eura.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here