10 godina Samsung Knox Security i Samsung vizija za sigurniju budućnost

0
283
Sigurnosna platforma Samsung Knox slavi deseti rođendan

Sigurnosna platforma Samsung Knox slavi deseti rođendan! Nazvana po jednom od najbolje obezbijeđenih mjesta na svijetu, prvi put je predstavljena na kongresu Mobile World Congress (MWC) 2013. godine.
To je decenija vodeće mobilne zaštite za korisnike širom svijeta, tokom koje je platform Samsung Knox postal holistička sigurnosna platforma i sinonim za zaštitu milijardi potrošača i kompanija. Sada je Samsung posvećen sljedećem nivou sigurnosti uređaja uz pomoć platforme Knox Matrix.
Knox Matrix predstavlja Samsung viziju budućnosti u kojoj uređaji povezani u ekosistem mogu da se međusobno štite, kao i da štite svoje korisnike. To je sveobuhvatan pristup sigurnosti koji će postati sve važniji kako se sve više uređaja i aspekata naših života povezuje.
Mnogi korisnici širom svijeta već posjeduju raznovrsne povezane uređaje, od mobilnih uređaja i televizora do frižidera i robota usisivača. Prisustvo preko 14 milijardi povezanih uređaja na tržištu pokazuje prostranstvo ovog pejzaža, koji ne pokazuje znakove sužavanja.
Samsung je svjestan da uprkos prednostima, povećana povezanost ima potencijal da dovede do povećane zloupotrebe. Tradicionalna sigurnosna infrastruktura koja štiti pojedinačne uređaje neće moći da se nosi s tim, jer jedan kompromitovani uređaj može uticati na drugeu nutar istog ekosistema. Knox Matrix će se suočiti sa ovim izazovom kroz revolucionarni koncept koji otvara put za sigurnost većeg broja uređaja,uključujući mobilne telefone, televizore, kućne aparate i još mnogo toga.
Samsung uređaji koji imaju Knox Matrix rade zajedno kako bi se međusobno zaštitili u pouzdanoj mreži. Ako je jedan element kompromitovan, Knox Matrix će ga izolovati od ekosistema kako bi zaštitio ostale. Podrška platforme Knox Matrix na više uređaja može efikasno pretvoriti pametni dom u pametni štit – što više povezanih uređaja korisnikima, to je bolja njihova ukupna sigurnost.
Trenutno postoje tri ključne funkcionalnosti platform Knox Matrix koje obezbjeđuju njen uspjeh. Trust Chain omogućava uređajima da međusobno nadgledaju prijetnje. Credential Sync obezbjeđuje korisničke informacije prilikom prenosa podataka između uređaja, dok Cross Platform SDK omogućava uređajima sa različitim operativnim sistemima i platformama (uključujući, ali ne ograničavajući se na Android, Tizen i Windows) da se pridruže Knox Matrix sa dosljednim sigurnosnim standardima. Na taj način uređaji mogu biti sigurni, čak i u hiperpovezanom svijetu.
Knox Matrix upravlja svime ovim unutar privatnog blockchaina, omogućavajući kompatibilnim uređajima da međusobno provjeravaju eventualne prekršaje i obezbijede sigurnost putem inteligentnog nadzora prijetnji. Uz ove korake i dodatne funkcionalnosti koje će biti uvedene, korisnici će moći sigurno i praktično uživati u više povezanih uređaja.
Moć platforme Knox Matrix da štiti povezane ekosisteme bit će demonstrirana u fazama, počevši sa Samsung Galaxy proizvodima, kao što su pametni telefoni i tableti. Modeli koji podržavaju Knox Matrix bit će dostupni od 2024. godine, počevši sa tri osnovne funkcionalnosti koje su pomenute ranije, a nove se očekuju putem ažuriranja. U naredne dvije do tri godine bit će uključeni Samsung kućni aparati, a zatim i partnerski uređaji. Razvoj kompatibilnosti partnerskih uređaja već je u toku.