30. SorS: Digitalizacija u funkciji razvoja osiguranja regije, nastavljen trend rasta premije

0
1137
Na SorS-u je istaknuto da su osiguravatelji u regiji odlučni da načine nove iskorake u digitalizaciji

Digitalizacija u funkciji strateškog razvoja osiguranja i reosiguranjaje glavna je tema ovogodišnjeg jubilarnog 30. Susreta osiguravača i reosiguravača Sarajevo (SorS), koji je u glavnom gradu BiH okupio oko 200 predstavnika industrije osiguranja iz regiona, EU i svijeta.
Na dvodnevnom skupu, koji je danas oficijelno počeo s radom, istaknuto je da su osiguravajuća i reosiguravajuća društva u regiji odlučna da načine nove iskorake u digitalizaciji svjesni da ona donosi brojne prednosti. Ipak, prisutni su i negativni aspekti digitalizacije zbog povećanj troškova osiguranja i reosiguranja radi ulaganja u edukaciju ljudi i kupovinu softverske opreme koji će ubrzati provođenje digitalizacije.
Takođe, rečeno je, očekivati je i probleme u komunikaciji sa osiguranicima, naročito onim starijim od 65 godina, zbog nedovoljne informisanosti u prodaji zasnovanoj na informacionim tehnologijama ali i zbog migracije mlađeg stanovništva u razvijene zemlje zapadne Evrope. Sve to će, bez sumnje, uticati na promjenu strukture tražnje za uslugama osiguravajućeg pokrića, veću tražnju za zdravstvenim osiguranjem, te padu tražnje za životnim osiguranjem.
Pored glavne teme skupa, danas je prezentirano i stanje na tržištima osiguranja u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji.

Predstavnici osiguravatelja iz regije prezentirali stanje na tržištu osiguranja

Tržišta osiguranja u regiji u 2018. ali i u prvoj polovini ove godine imaju trend rasta premije, ali i kako se svi suočavaju sa padom tražnje za životnim osiguranjem – generalna je ocjena predstavnika osiguravatelja iz regiona iznesena na konferenciji za medije, održanoj nakon uvodnog dijela SorS-a.
Generalni sekretar SorS-a i direktor Bosna Reosiguranja (Bosna RE) Zlatan Filipović istakao je da je bosanskohercegovačko tržište osiguranja u prošloj godini zaračunalo ukupnu premiju od 713 miliona KM te da je na godišnjem nivou ostvaren premijski rast od blizu 4,4 posto. No, i pored toga rasta, premija po glavi stanovnika u BiH iznosi skromnih 105 eura.
Filipović je dodao i da premija životnog osiguranja ne raste onim tempom  od prije nekoliko godina i u 2018. je imala rast od 2,9 posto. Tome su doprinijeli slabiji rezultati osiguravatelja sa sjedištem u RS-u gdje je premija životnog osiguranja na godišnjem nivou imala pad od 6,2 posto, dok je u FBiH zabilježen rast od 4,7 posto.
Filipović je dodao da je pad premije od 4,1 posto zabilježen i kod osiguranja od požara i elementarnih nepogoda, ali i osiguranja robe u prevozu od 17 posto.
Naveo je i podatak da u BiH djeluje 26 osiguravajućih društava u BiH (u FBiH 11 i RS-u 15) što je najviše u regionu te da je prema veličini bh. tržišta i aktuelnoj ekonomskoj situaciji neminovno smanjenje njihovog broja u budućnosti.
U našem regionu najuređenije je svakako tržište Slovenije te u nešto manjoj mjeri i tržište Hrvatske, imajući u vidu da su obje ove države i članice Evropske unije.
Predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar kazao je da je tržište Slovenije prošle godine imalo rast u svim segmentima osiguranja te da je s makroekonomskog aspekta najsupješnija u posljednjoj deceniji.
U 2018. godini je ukupna premija slovenskih osiguravatelja porasla 7,7 posto i dosegla je oko 2,4 milijarde eura te je premija po glavni stanovnika (per capita) iznosila 1.055 eura.
Govoreći o hrvatskom tržištu osiguranja, Damir Zorić iz Euroherc osiguranja je kazao da je u skladu sa ekonomskim rastom Hrvatske raslo i tržište osiguranja, pa čak i nešto bržim tempom. Zorić je istakao da je u RH prošle godine premijski rast iznosio oko 10 posto.
Mirko Petrović iz beogradskog Dunav osiguranja rekao je da je prošle godine u Srbiji ostvarena ukupna premija od blizu 850 miliona eura što je porast od 7,5 posto na godišnjem nivou (neživotna osiguranja su imala rast od 8,3%, a životna 4,9%), te da očekuju da će u 2019. ta brojka dostići jednu milijardu eura.
Govoreći o tržištu osiguranja (Sjeverne) Makedonije, direktor Osiguratelna polisa Vladimir Toševski je rekao da su osiguravatelji u 2018. zabilježili ukupan premijski rast od 9,4 posto (neživotna 9,4%, a životna osiguranja čak 15,4%).
I tržište osiguranja u Crnoj Gori, na kojem je krajem 2018. poslovalo devet osiguravajućih društava, lani je imalo rast od 6 posto, a ukupna premija iznosila je oko 87 miliona eura. Ukoliko se ostvare planirane aktivnosti, uključujući i novu zakonsku regulativu, to bi se odrazilo i na rast premije po glavi stanovniku koja je sada niska i iznosi oko 140 eura, istakao je Matjaž Božič iz Triglav osiguranja.
Sutra, drugog dana SorS-a biće održana i dva okrugla stola – o osiguranju automobilske odgovornosti (vozač kao treće lice) i perspektive regionalnih društava za reosiguranje u eri digitalizacije. 
Organizator skupa je asocijacija društava za osiguranje SorS čiji Upravni odbor čine predstavnici osiguravatelja i reosiguravatelja iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije. Podsjetimo, prvi Susret osiguravača i reosiguravača je održan 1980. godine u Splitu, da bi već od sljedeće godine, uz isti naziv, susret održan u Sarajevu, gdje je održavan sve do 1990. godine, da bi nakon rata SorS ponovo pokrenut od 2000. godine. Uz udruženjeSorS, organizator i medijski pokrovitelj SorS-a je firma Tectus, odnosno časopis Svijet osiguranja.