Gorivo na pumpama u FBiH pojeftinjuje za 5-10 feninga

0
1137
Najjeftiniji eurosuper 95 u Evropi plaćaju Bugari, a najskuplji stanovnici Holandije

U Federaciji BiH bi cijene goriva možda već od sutra, a najkasnije do kraja sedmice mogle biti snižene za najmanje pet feninga, rekao je danas novinarima u Mostaru federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović.
On je nakon sastanka s rukovodećim ljudima vodećih distributera naftnih derivata u FBiH, na kojem su prisustvovali i predstavnici Federalne uprave za inspekcijske poslove, potvrdio da su razgovarali o konkretnim mjerama za snižavanje cijena naftnih derivata na benzinskim pumpama.
Ministar Vujanović je nakon sastanka potvrdio da je jutros već stiglo više od 150 zahtjeva distributera za snižavanje cijena goriva te da bi gorivo već od sutra moglo pojeftiniti na pumpama. Dodao je da će cijena goriva vjerovatno biti snižena za najmanje pet feninga, a možda 10 ili čak 15 feninga po litri.
Vujanović je kazao da će naftni operateri i dalje raditi na racionalizaciji troškova, kako bi se cijena goriva snizila. Dodao je i da aktuelno stanje na svjetskoj berzi i dogovor lidera SAD i Sjeverne Koreje ide u prilog smirivanju tržišta u svijetu i pada cijene nafte.
I u Republici Srpskoj očekivati je korekcije cijena goriva nakon najava da će u Vlada RS na sjednici u četvrtak razmatrati informaciju Ministarstva trgovine i turizma u vezi sa cijenom goriva i eventualnim intervencijama u tom smislu.