ACEA: Prodaja novih automobila u EU u prvom kvartalu pala za 12,3 posto

0
530
Prodaja novih automobila u Evropskoj uniji pala i u martu, deveti mjesec zaredom

Potražnja za novim automobilima u Evropskoj uniji pala je i u martu ove godine, deveti mjesec zaredom, zbog otežane proizvodnje i kontinuiranih poremećaja u nabavnim lancima zbog ruske invazije na Ukrajinu.
Prema podacima udruženja proizvođača automobila ACEA, u EU je u martu prodato 844.187 novih automobila, što je za 20,5 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine, dok je u februaru biuo nešto manji pad – za 6,7 posto.
ACEA navodi da je većina zemalja u regiji bilježila u martu dvocifreni pad prodaje, uključujući i vodeća evropska tržišta. U Španiji i Italiji prodaja je smanjena za 30 posto, u Francuskoj za 20 posto, a u Njemačkoj za 17,5 posto.
U Hrvatskoj je, kako prenosi Hina podatke ACEA, u martu registrirano 3.810 novih automobila, što je za 8,3 posto manje nego u istom mjesecu lani, dok je u februaru pad iznosio 15,8 posto.
Tokom prvog ovogodišnjeg tromjesečja prodaja novih automobila u EU je pala za 12,3 posto u odnosu na isti period prošle godine, uz registriranih ukupno 2.245.976 novih automobila.
Među vodećim tržištima najsnažnije je pala prodaja automobia u Italiji, za 24,4 posto. Slijede Francuska s padom od 17,3 posto i Španija s padom od 11,6 posto. Najblaži pad imala je Njemačka, za 4,6 posto.