ADRA u Doboju pokreće proizvodnju modne marke ‘Lorena’

0
1048
Humanitarna organizacija ADRA pokreće novu modnu liniju 'Lorena'

Humanitarna organizacija ADRA u Doboju pokreće proizvodnju modne marke ‘Lorena’.
“Lorena će biti simbol proizvoda koji će biti nešto durgačiji od proizvoda koji se svakodnevno mogu pronaći na našem tržištu. Ova modna marka je nastala iz želje da se stvaraju kreativni proizvodi koji će svim kupcima donositi radost. Inače Lorena je ime djevojčice sa posebnim potrebama čija majka radi u šivaonici“, istakao je Božidar Mihajlović, direktor HO ADRA.
On je dodao da se ova ideja javila tokom obuke koju su u saradnji sa TC Bingo organizovali za nezaposlene žene u Doboju. Obuka je bila namijenjena ekonomskom osnaživanju žena kojima su poplave 2014. godine nanijele velike materijlna gubitke. Cilj je bio da polaznice nakon obuke mogu samostalno nastaviti sa radom ili lakše doći do zaposlenja.
Iz humanitarne organizacije ADRA ističu da se proizvodi mogu naručiti putem fejsbuk stranice Modna linija ‘Lorena’, te da nastoje da ‘Lorena’ brend u budućnosti bude prepoznatljiv i van granica BiH.
HO ADRA je u decembru prošle godine pokrenula istu obuku koja je bila namijenjena ženama sa invaliditetom. Nakon obuke grupa polaznica je nastavila sa radom baveći se, primarno, redizajnom odjeće. Od neupotrebljive odjeće stvaraju se novi, unikatni proizvodi koji dobijaju novu vrijednost. Prihodi od prodaje je usmjeravaju za pomoć ženama zaposlenim u šivaonici.
U proteklom periodu razvijena je cijela linija proizvoda od kojih su najistaknutije ženske torbe i cekeri te platneni ruksaci za sportsku opremu. Svi proizvodi se mogu naručiti putem fejsbuk stranice ‘DIVE’ redizajn odjeće ili kupiti u prostorijama šivaonice u Banjaluci.