Aerodrom Sarajevo sa novim terminalom moći će primiti dva miliona putnika godišnje

0
159
Modernizacija aerodroma Sarajevo: Novi terminal dobio dozvolu

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo završeni su radovi na novoj zgradi terminala a dobila je i upotrebnu dozvolu. Iako su neki dijelovi novog objekta već u upotrebi, očekuje se da će aerodrom u narednim nedjeljama u potpunosti otvoriti terminal za putnike.
Nova zgrada se prostire na površini od 10.000 kvadratnih metara na četiri sprata, sa novim pogodnostima za putnike. Sa novim objektom povezanim sa postojećim terminalom, ukupni kapacitet Aerodroma Sarajevo povećat će se na dva miliona putnika godišnje, a terminali pokrivaju ukupno 19.000 kvadratnih metara.
Aerodrom je takođe u procesu ugradnje novog automatizovanog sistema za rukovanje prtljagom kako bi se pojednostavila obrada putnika i poboljšala efikasnost. Uskoro će biti otvorena nova maloprodaja, kao i objekti za hranu i piće. U novom dijelu aerodroma nalazi se i novi salon biznis klase. Ukupno pet kapija će biti u funkciji za prijem putnika.

Nova zgrada se prostire na površini od 10.000 kvadratnih metara na četiri sprata

Istaknuta karakteristika objekta, stakleni vazdušni most, već je instaliran i povezan sa zgradom. Ovaj savremeni element dizajna takođe će zamijeniti dva postojeća vazdušna mosta aerodroma, dajući mu modernu estetiku, piše specijalizirani portal Ex-Yu Aviation.
Po završetku, aerodrom će se imati jedanaest parking pozicija za avione, što je značajno povećanje u odnosu na postojećih sedam. Ovaj razvoj će povećati ukupni kapacitet aerodroma za 60 posto.
Aerodrom planira da proširi svoju pistu za 550 metara kako bi prihvatao i veće avione. Kako bi podržao ovaj razvoj, aerodrom je već kupio 60.000 kvadratnih metara okolnog zemljišta i počeo je sa raščišćavanjem terena.