Aerodromi u našem regionu opslužili 17,8 miliona putnika

0
254
Ukupno 11 aerodroma registrovalo je svoj najbolji putnički učinak u istoriji tokom sedmomjesečnog perioda

Komercijalni aerodromi u našem regionu (prostor Ex YU) ukupno su prihvatili više od 17,75 miliona putnika tokom prve polovine 2023. godine, pri čemu se Beograd pozicionirao među 70 najprometnijih u Evropi, a Split među 80. Ukupno 11 aerodroma registrovalo je svoj najbolji putnički učinak u istoriji tokom sedmomjesečnog perioda. Među njima su Beograd, Zagreb, Priština, Skoplje, Podgorica, Zadar, Tuzla, Banja Luka, Niš, Osijek i Kraljevo.
S druge strane, dva aerodroma (Sarajevo i Rijeka) su imali manji broj putnika u odnosu na prošlu godinu. Nadalje, nekoliko aerodroma još uvijek zaostaje za svojim predpandemijskim brojkama, među kojima su Dubrovnik, Ljubljana, Tivat, Pula, Ohrid, Mostar, Brač i Mali Lošinj.

Performanse putnika po aerodromima, januar – juli / juli 2023Beogradski aerodrom je u periodu januar-juli bio na 73. mjestu po prometu u Evropi, odmah iza Keflavika (Rejkjavik), Larnake i Malte, ali ispred Sofije, Glazgova i Soluna. Zagreb se pozicionirao kao 109. najprometniji. Bio je iza Luksemburga, Vilnjusa i Krfa, ali ispred Pafosa, Tbilisija i London Cityja. Priština je bila 117. na listi, iza Santjaga de Kompostele, Hanije i Verone, ali ispred Kluža, Firence i Splita. Aerodrom u tom hrvatskom primorskom gradu zauzeo je 119. mjesto u Evropi, ispred Tallinna, Corka i Chisinaua.
Tokom prvih sedam mjeseci godine, slovenačko tržište zabilježilo je drugi najveći procentualni pad broja putnika u Evropi (bez Ukrajine), iza sankcionirane Bjelorusije, u poređenju s erom prije pandemije s padom od 35,7%. S druge strane, Albanija je zabilježila najbrži procentni rast od 107,5%, prema podacima Međunarodnog evropskog vijeća aerodroma, a ispred Jermenije je sa porastom od 64,1%.
Tržište u Bosni i Hercegovini ostvarilo je rast od 54,5%, kosovsko 43,5%, srpsko 25,4%, makedonsko 16%, hrvatsko 9,9%, dok je tržište Crne Gore zabilježilo pad od 4,7% u odnosu na isti period 2019. godine.

Rang aerodroma prema broju putnika u regionu

Značajno je da mnoga tržišta u Evropi tek treba da povrate svoje brojke prije covid-pandemije (Ujedinjeno Kraljevstvo, Nemačka, Francuska, Holandija, Belgija, Austrija, Italija, Danska, Švedska, Norveška, Finska, Češka, Slovačka, Mađarska, Rumunija, Moldavija, Litvanija, Letonija, Estonija, Rusija i Švicarska), piše portal Ex-Yu Aviation.
Sveukupno, londonski aerodrom Hitrou bio je najprometniji u Evropi između januara i jula, sa 44,8 miliona putnika, dok je Istanbul drugi sa 43,1 milion putnika. Slijede Pariz Charles de Gaulle, Amsterdam, Madrid, Frankfurt, Barselona, London Gatwick, Rim Fiumicino i Istanbul Sabiha Gocken.