AImotive je najbolje finansirani startup samovozne tehnologije u Evropi

0
515
Softver za automatizaciju vožnje omogućava samovožnju po cijeloj ruti bilo koje autoceste

AImotive koji samostalno razvija tehnologiju baziranu na umjetnoj inteligenciji, s projektom ‘vision-first’, privukao je investiciju od 20 miliona dolara čime je kompanija postala najbolje finansirani startup u području vrhunske samovozne tehnologije u Evropi. Uključujući prethodeća ulaganja, kapitalizacija AImotivea time se povećala na preko 75 miliona dolara. Vodeći ulagač u ovom investicijskom krugu je Lead Ventures, specijaliziran za finansiranje tehnoloških startupova, slijedi Széchenyi Venture Capital Fund Management kao i međunarodni ulagači iz prethodnih investicijskih krugova.
AImotive zapošljava preko 200 vrhunskih stručnjaka, uključujući jednu od najvećih evropskih istraživačkih grupa za umjetnu inteligenciju. Osim u Budimpešti, sturtup testira automobile opremljene posebnim senzorima u Kaliforniji i Detroitu, te surađuje s najvećim autoindustrijskim partnerima.
Lead Ventures je u ovaj veliki investicijski poticaj ušao s MFB Invest-om i MOL-om, kao fond koji finansira ključni pružatelj usluga e-mobilnosti u regiji, uz pratnju Széchenyi Venture Capital Fund Managementa, koji djeluje pod mađarskim ministarstvom finansija, usmjerenog na pružanje finansijske podrške malim i srednjim poduzećima. Potencijal firme najbolje predstavlja nastavak podrške finansijskih i profesionalnih ulagača iz prethodnih krugova, uključujući Bosch i Samsung.
Vlasničku strukturu Almotivea čine osnivač László Kishonti, Robert Bosch Venture Capital, B Capital Group, Samsung Catalyst Fund, Cisco Investments, Day One Capital, Draper Associates, Inventure, Nvidia, Prime Ventures i Tamares Group.

Rast tržišta softvera za samostalnu vožnju

Investicija u Almotive događa se u trenutku očekivanih ekonomskih posljedica izazvanih koronavirusom, a ulagače i tržišne sudionike ohrabruje projicirani rast tržišta softvera za samostalnu vožnju na iznos od 50 milijardi dolara do 2050. godine.

Osim u Budimpešti, AImotive testira vozila s posebnim senzorima u Kaliforniji i Detroitu

“S obzirom na to da je AImotive uspio povećati kapital čak i u trenutnoj situaciji, ogledalo je sveukupnog profesionalnog priznanja koje uživa naš razvoj. Nudimo dostupna i pristupačna proizvodna rješenja za stvarne probleme, a ne samo obećanja za budući uspjeh”, kazao je László Kishonti, osnivač i izvršni direktor AImotivea.
“Cilj MOL-a je postati ključni pružatelj usluga e-mobilnosti u regiji Srednje i istočne Evrope. Zato smo u posljednjih nekoliko godina na taj sektor usmjerili oko 120 miliona dolara. Pratimo i pomažemo razvoj u regiji, poput rješenja za samostalnu vožnju kompanije AImotive”, izjavio je Zsolt Hernádi, predsjednik Uprave MOL Grupe.
“Za uspjeh AImotivea zaslužna je njihova poslovna filozofija: tim pristupa složenom problemu na sveobuhvatan, modularan i način koji je neovisan o platformi, rješavajući nekoliko aspekata samostalne vožnje od simulacije do razvoja čipova”, kazao je Ábel Galácz, predsjednik Uprave Lead Venturesa.

Spektakularni rezultati u praksi

Krajem prošle godine, zahvaljujući značajnim finansijskim sredstvima koja su tada dosegnula 48 miliona dolara, Almotive je postigao spektakularne rezultate u nekoliko područja primjene.
Rješenje za automatizirano parkiranje uvedeno prošle jeseni na jedinstven način provodi samovozno parkiranje bez infrastrukturnih ulaganja u garaže. Softver za automatizaciju vožnje u osnovi omogućuje samovožnju po cijeloj ruti bilo koje autoceste. Odrađuje relaciju Budimpešta – Beč, bez ikakve ljudske intervencije.
Novoprimljeni kapital Almotiv će koristiti za daljnji razvoj proizvoda firme na lokalnom nivou, jačanje međunarodne prisutnosti, otvaranje novih ureda i produbljivanje lokalne podrške partnera u autoindustriji, kako bi se još više približio svom prvobitnom cilju: samovozeći sistemi trebaju biti dostupni širokoj populaciji, a ne samo kao tehnologija u luksuznim automobilima.