Air Adriatic Izeta Rastodera kupio slovenski Adria Airways

0
1163
Arapski poduzetnik Munif Otman Tarmum je za robnu marku Adria Airways platio 33.400 eura

Slovenska kompanija Air Adriatic, čiji je vlasnik biznismen Izet Rastoder, kupila je slovensku aviokompaniju Adria Airways za 45.000 eura, prenosi portal Ex Yu Aviation.
Uvoznik i prodavač banana, kao i trgovac nekretnina, osnovao je Air Adriatic samo nekoliko dana nakon što je Adria propala krajem septembra prošle godine. Rastoder je ranije najavio da planira koristiti certifikat Adria Air Operator (AOC) za razvoj aviokompanije u privatnom avio-sektoru te je u procesu nabavke dva privatna aviona. Međutim, crnogorski biznismen, koji se u Ljubljanu preselio 1986. godine, takođe je razmišljao o uspostavljanju niskobudžetnog prevoznika sa sjedištem u Ljubljani.
Na aukciji za kupovinu Adria Airwaysa učestvovala su tri preduzeća. Osim Rastoderovog Air Adriatica nadmetali su se i Komforia, hrvatska firma registrovana u Sloveniji, kao i Deal.Aero, novoosnovana firma u vlasništvu bivšeg pilota Adria Airways Dejana Slodeja.
Sve ove kompanije platile su 4.500 eura za učešće na aukciji, a unatoč u javnosti vrlo popularnom prijedlogu ruskog investitora za ponovno pokretanje Adrije novim Sukhoi Superjet 100 avionima, oni nisu učestvovali u prodajnom procesu.
Imovina bivše kompanije Adria Airways prodata je u cijelosti, a uključuje AOC certifikat, kao i razne prateće dozvole. Adrijin certifikat suspendiran je do 30. septembra 2020., ali on će biti vraćen nakon što se ispune određene obaveze prema Agenciji za civilnu avijaciju Slovenije, među kojima je i posjedovanje operativnih aviona.
Rastoderova kompanija također će morati preuzeti brojne obaveze, među kojima i one nastale nakon opoziva AOC aviokompanije i pokretanja stečajnog postupka. Slovenski AOC daje svom vlasniku prava na održavanje komercijalnih linija između Slovenije i drugih zemalja članica Evropske unije.