Kraljica odobrila zakon o Brexitu, Britanija napušta EU 31. januara

0
923
Kraljica Elizabeta II odobrila Zakon o Brexitu, Velika Britanija napušta EU 31. januara

Britanska kraljica Elizabeta II zvanično je potpisala zakon o Brexitu prema kojem Velika Britanija izlazi iz Evropske unije 31. januara ove godine, prenose svjetski mediji.
Predlog zakona o Brexitu je prethodno ove sedmice odobrio Donji dom britanskog parlamenta, nakon što je odbio amandmane koje je podnio Dom lordova.
Britanski ministar za Brexit Steve Barclay je na svom Twiter nalogu objavio vijest da je Kraljica Elizabeta II dala svoj pristanak na zakon o Brexitu što omogućava Velikoj Britaniji da napusti EU 31. januara.
Zamjenik predsjednika Commonsa Nigel Evans objavio je tu vijest zastupnicima u četvrtak popodne.
Pro-EU političari bili su manje zadovoljni, a zastupnica Laburista Rachael Maskell izjavila je da je sporazum trebao biti ‘stavljen narodu na posljednju riječ’.
Brisel još uvijek mora poduzeti još nekoliko koraka kako bi formalizirao taj sporazum u međunarodnom pravu.
Velika Britanija će formalno napustiti Evropsku uniju 1. februara, i tada će započeti prelazni period od 11 mjeseci, što znači da do kraja 2020. godine ostaje unutar jedinstvenog tržišta i carinske unije. U tom periodu Britanija neće biti uključena u mehanizme političkih odluka EU. 
Pregovori Londona sa Briselom će se voditi kako bi se pokušao osigurati novi dogovor o budućem odnosu, uključujući trgovinski sporazum do kraja 2020. godine.