Aluminij traži pomoć Vlade FBiH da zatraži od NOS-a suspenziju isključenja struje

0
1116
Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u junu ostale su nepromijenjene u odnosu na maj

Nakon jučerašnje konferencije za novinare, na kojoj su se javnosti obratili čelni ljudi Aluminija d.d. Mostar, obznanivši najavu Neovisnog operatora sistema (NOS) BiH o isključenju Aluminija s elektroenergetske mreže sutra u ponoć, očitovali su se i pojedini članovi aktuelne Vlade FBiH, najavivši zasjedanje Vlade u petak.
“Aluminij nema vremena do petka. Nama je i dalje na snazi najava iz NOS-a BiH za isključenje s elektroenergetske mreže. Apeliramo na Vladu FBiH da, do isteka sutrašnjega dana, reagira prema NOS-u i izričito zatraži suspenziju isključenja, ali i da djeluju u smjeru iznalaženja rješenja za opskrbu Aluminija električnom energijom, uz nužna jamstva za plaćanje”, poručio je v.d. direktora Aluminija Dražen Pandža.
Naglo isključenje Aluminija s mreže znači ‘smrzavanje’ tekućeg aluminija u elektrolitičkim ćelijama, mogućnost snažnih eksplozija koji mogu da ugroze sigurnosti radnika u proizvodnom procesu. Ponovno pokretanje samo jedne planski ugašene ćelije iziskuje više od 90.000 eura. Aluminij ima 256 elektrolitičkih ćelija, a ovo bi isključenje bilo neplansko, izvan sistema i tekući bi metal ostao zarobljen u njima, te bi ponovno pokretanje premašilo milijardu maraka troškova. To bi isključenje zapravo značilo Aluminijev kraj, poručuju iz ove mostarske kompanije.