Aluminij traži pomoć Vlade FBiH da zatraži od NOS-a suspenziju isključenja struje

0
884
Isključenje Aluminija s elektroenergetske mreže bilo bi pogubno za mostarsku kompaniju

Nakon jučerašnje konferencije za novinare, na kojoj su se javnosti obratili čelni ljudi Aluminija d.d. Mostar, obznanivši najavu Neovisnog operatora sistema (NOS) BiH o isključenju Aluminija s elektroenergetske mreže sutra u ponoć, očitovali su se i pojedini članovi aktuelne Vlade FBiH, najavivši zasjedanje Vlade u petak.
“Aluminij nema vremena do petka. Nama je i dalje na snazi najava iz NOS-a BiH za isključenje s elektroenergetske mreže. Apeliramo na Vladu FBiH da, do isteka sutrašnjega dana, reagira prema NOS-u i izričito zatraži suspenziju isključenja, ali i da djeluju u smjeru iznalaženja rješenja za opskrbu Aluminija električnom energijom, uz nužna jamstva za plaćanje”, poručio je v.d. direktora Aluminija Dražen Pandža.
Naglo isključenje Aluminija s mreže znači ‘smrzavanje’ tekućeg aluminija u elektrolitičkim ćelijama, mogućnost snažnih eksplozija koji mogu da ugroze sigurnosti radnika u proizvodnom procesu. Ponovno pokretanje samo jedne planski ugašene ćelije iziskuje više od 90.000 eura. Aluminij ima 256 elektrolitičkih ćelija, a ovo bi isključenje bilo neplansko, izvan sistema i tekući bi metal ostao zarobljen u njima, te bi ponovno pokretanje premašilo milijardu maraka troškova. To bi isključenje zapravo značilo Aluminijev kraj, poručuju iz ove mostarske kompanije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here