Američka najava carina na uvoz čelika i aluminija ubrzala pad dionica na berzama

0
855
Pad indeksa na evropskim berzama usljed pada cijena dionica u turističkom sektoru

Cijene dionica na svjetskim berzama prošle sedmice značajno su pale zbog straha ulagača od ubrzanja tempa povećanja kamata u SAD-u, ali i trgovinskih ratova nakon što je američki predsjednik Donald Trump najavio carine na uvoz čelika i aluminija.
Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice pao tri posto, na 24.538 bodova, dok je S&P 500 oslabio dva posto, na 2.691 bod, a Nasdaq indeks 1,1 posto, na 7.257 bodova.
I na evropskim berzama cijene dionica prošle sedmice su pale. Londonski FTSE indeks pao je 2,4 posto, na 7.069 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 4,6 posto, na 11.913 bodova, a pariški CAC 3,4 posto, na 5.136 bodova. Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je pao 3,2 posto, na 21.181 bod.
Pad tih indeksa započeo je na početku prošle sedmice nakon što je novi predsjednik američke centralne banke (Fed) Jerome Powell u svom prvom izvještaju u Kongresu kazao da će nastaviti voditi dosadašnju politiku postupnog povećanja kamatnih stopa. Pomenuo je i da podaci ukazuju na ubrzanje ekonomskog rasta i jačanje inflacije te je poručio da će Fed pokušati postići ravnotežu kako bi zadržao inflaciju do dva posto.
S obzirom na nedavno uvedenu poreznu reformu i povećanje državne potrošnje, Powellovi komentari shvaćeni su na tržištu kao najava ubrzanja tempa povećanja kamata Feda. Lani je Fed u tri navrata povećao ključne kamate za po 0,25 postotnih bodova, a još nedavno očekivalo se daljnje povećanje kamata u ovoj godini u tri navrata. No, sada su ojačale špekulacije da bi Fed mogao povećati kamate u četiri navrata, počevši od marta.
Tržište se dodatno našlo pod pritiskom u četvrtak, kada je američki predsjednik Donald Trump najavio da će od iduće sedmice SAD uvesti carine na uvoz čelika od 25, a aluminija od 10 posto, što je izazvalo strahovanja ulagača od rasta inflacije i trgovinskih ratova.
Najava carina potaknula je cijene dionica američkih proizvođača čelika i aluminija, pa je tako dionica U.S. Steela toga dana poskupila gotovo 6 posto. S druge strane, pale su cijene dionica onih kompanija koje su veliki potrošači tih sirovina, kao što je automobilska industrija.
Na odgovor Trumpu nije trebalo dugo čekati. Evropska unija će ‘proporcionalno reagirati u odbrani svojih interesa’, kazao je istu večer predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker i dodao da će EK uskoro predstaviti prijedlog protumjera SAD-u, prema pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO) radi uravnoteženja situacije, prenosi Hina.
Kanadski ministar međunarodne trgovine Francois-Philippe Champagne upozorio je na ‘neprihvatljivost’ mogućih carinskih taksi SAD-a.
Prema nekim najavama, postoji veliki rizik da će američki trgovinski partneri, posebno Kina, uzvratiti protumjerama.
Zbog toga su na svjetskim tržištima u petak vladala nagađanja o daljnjem razvoju situacije, pri čemu su američki ulagači nešto optimističniji, nadaju se da se radi samo o Trumpovoj prijetnji zbog visokog trgovinskog deficita SAD-a i da će nakon najave o carinama uslijediti pregovori o tome kako riješiti situaciju.