Američki fondovi kojima se trguje zlatom zabilježili negativne prinose

0
960
Popularni američki zlatni ETF-ovi bilježe prosječan pad od preko 7% u 2021. (Izvor: Etfdb.com)

Zlato je vjekovima zadržalo privlačnost utočišta za investitore, pri čemu su plemeniti metali svjedočili prilivima, posebno u trenucima ekonomskih previranja. Pomenimo da je cijena zlata u augustu 2021. godine dosegnula najvišu cijenu iznad 2.000 USD. Unatoč poziciji metala kao ulagačkog sredstva, značajni američki fondovi kojima se trguje zlatom (ETF) zabilježili su negativan povrat ulaganja u 2021.
Prema podacima koje je objavio Finbold, prvih sedam zlatnih ETF-ova u SAD-u po najvećem prosječnom dnevnom obimu trgovanja vratilo se u prosjeku od -7,41% na godišnjoj osnovi od 18. oktobra.
SPDR Gold dionice (GLD), sa 7,2 miliona dionica kojima se dnevno trguje, ima najveće negativne prinose od 7,54%, dok iShares Gold Trust (IAU), sa najvećim dnevnim trgovanjem dionicama od 8,6 miliona među odabranim ETF-ovima, ima prinose od -7,42%.
SPDR Gold MiniShares Trust (GLDM) ima prinose od -7,44%, dok Aberdeen Standard Physical GoldShares ETF (SGOL) ima prinose od -7,39%. GraniteShares Gold Shares (BAR) je registrirao ROI od -7,36%, a Goldman Sachs Physical Gold ETF (AAAU) ima povrat od -7,34% na ulaganje.
Zašto zlatni ETF-ovi bilježe negativne prinose? U određenoj mjeri, interes ulagača u zlatne ETF-ove također je pridonio negativnim prinosima. Posebno, nedostatak interesa investitora za zlatne ETF-ove potencijalno bi mogao biti posljedica pojave druge alternative sa centrom za preuzimanje bitcoina.
Bitcoin se 2021. godine sve više pojavljivao kao opcija zlata kao skladišta vrijednosti, pri čemu je cijena značajno skočila. Unatoč tome što je bitcoin postao popularan uz značajan rast cijena, on se još uvijek nije pokazao kao zaštita od inflacije. Pomenimo da je usred rastuće inflacije vrijednost bitcoina pala s povećanjem regulatorne kontrole.