Američki Senat bez dogovora o finansiranju: Djelimična blokada vladinih službi

0
1253
Budžet je povećan za 300 milijardi dolara zbog većih troškova za odbranu i javnu potrošnju

Djelomična paraliza američkih saveznih službi nastupila je u noći na subotu, nakon što demokrati i republikanci u Senatu nisu uspjeli postići dogovor o finansiranju, jer su bili podijeljeni oko pitanja imigracije i sigurnosti granica.
Zasad je nemoguće predvidjeti trajanje paralize službi savezne administracije, onih koje nisu nužne, a koja je počela upravo na godišnjicu ulaska predsjednika Donalda Trumpa u Bijelu kuću, javlja Reuters.
Američki Zastupnički dom donio je u četvrtak prijedlog zakona o privremenom finansiranju savezne vlade do 16. februara, s 230 glasova za i 197 protiv, ali je prijedlog potom propao u Senatu koji je rok imao do ponoći u subotu kako bi se izbjegla paraliza saveznih službi.
Senat ima republikansku većinu od 51 člana, ali je za prolazak prijedloga zakona bilo potrebno prikupiti glasove 60 senatora. Pregovori između vođe senatske republikanske većine Mitcha McConnella i vođe demokrata u Senatu Chucka Schumera nisu uspjeli, a američka je vlada tehnički ostala u ponoć bez finansiranja, prenosi Al Jazeera Balkans.
Republikanci i demokrati međusobno se optužuju za neuspjeh u postizanju dogovora, a demokrate optužuje i predsjednik Donald Trump.
Bijela kuća objavila je saopćenje u kojem krivi demokrate u Senatu za blokiranje nacrta zakona kojim bi se spriječila paraliza i u kojem naglašava da neće pregovarati o pitanju imigracije na čemu inzistiraju demokrati.
Kongres mjesecima pokušava dogovoriti dugoročno finansiranje savezne vlade, ali mu pozornost skreće spor oko imigracije. Savezna vlada djeluje na temelju treće privremene finansijske mjere od početka nove fiskalne godine u oktobru, prenosi Fena.
Do posljednje paralize američkih saveznih institucija došlo je 2013. i trajala je 16 dana.
Trump je upozorio da će, ukoliko prijedlog zakona ne dobije zeleno svjetlo u Senatu, doći do blokade savezne vlade zbog čega bi veliki broj saveznih agencija mogao biti zatvoren.