Austrija uvodi dnevne vinjete za autoceste

0
132
Desetodnevne vinjete će poskupjeti, dvomjesečne blago pojeftiniti, a u ponudi će biti i dnevne

Od početka sljedeće godine mijenjaju se cijene austrijskih vinjeta za vožnju tamošnjim autocestama. Odlučile su tako austrijske vlasti, pa izmijenile Savezni zakon o cestarinama. Nove cijene usklađene su s evropskim direktivama, koje propisuju prihvatljive ljestvice cijena za vinjete, u ovisnosti o njihovom trajanju. Po novome, uvodi se i do sada nepostojeća dnevna vinjeta.
Nova shema cijena u Austriji tako usklađuje cijene svih vinjeta s godišnjima: dvomjesečna vinjeta koštat će 30% cijene godišnje vinjete, desetodnevna 12%, a dnevna 9%. To znači da će cijena godišnje vinjete za osobne automobile ostati 96,40 eura, a prema tome odredit će se i nove cijene vinjeta kraćeg roka važenja, piše Autonet.hr.
Dvomjesečna će vinjeta, umjesto dosadašnjih 29 eura, pojeftiniti na 28,90 eura. Među turistima i povremenim putnicima popularna desetodnevna vinjeta poskupjet će sa sadašnjih 9,90 na 11,50 eura. Onima koji se odluče samo na jedan dan ‘skoknuti’ u šoping ili na izlet, vožnja austrijskim autocestama bit će moguća i kupovinom nove dnevne vinjete – po cijeni od (čak) 8,60 eura.